'Ahıska Türklerinin Sürgünü' Konferansı

AMASYA - Amasya Üniversitesi Türkçe Kulübü tarafından "Ahıska Türklerinin Sürgünü" konferansı düzenlendi.

Eğitim Fakültesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansa Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yunus Zeyrek konuşmacı olarak katıldı.

Zeyrek, Ahıska Türkleri'nin Ruslar tarafından 14 Kasım 1944 gecesi trenlere bindirilip  yurtlarından sökülerek sürgün edildiğini anlatarak, 1,5 ay süren yolculuk sırasında birçok kişinin açlık ve soğuk nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Ahıska Türkleri'nin sürgün edildikleri yerlerde de büyük sıkıntılar çektiğini vurgulayan Zeyrek, "Ahıska Türkleri hala vatanlarına dönemediler. Bu sürgünün Stalin'in Karadeniz kıyılarını Türklerden temizleme operasyonunun bir parçası olduğu Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra açıklanan arşivlerde ortaya çıkmıştır. Aynı kaderi paylaşan Kırım Tatarları ve Ahıska Türklerinin bu hazin sürgününde binlerce insan yolda öldü" dedi.

Konferans sonunda Amasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Gökdere, Yunus Zeyrek adına toprakla buluşturulan fidanın koordinatlarının yer aldığı sertifikayı kendisine takdim etti.

Kaynak: AA