TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Şentop Açıklaması

BURSA - TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, "Yeni anayasa siyasetçilerin, siyasi partilerin yaklaşımlarının ötesinde Türkiye için tarihi zaruret haline gelmiştir. Parlamento ve partiler olarak bu tarihi zaruretin gereğini yerine getirmekle mükellefiz" dedi.

Türkiye Gençlik Vakfı'nın (TÜGVA) Merinos Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlediği, "Gençlerle Başbaşa" adlı programa katılmak için kente gelen Şentop, program öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, yenisinin yapılmadığı sürece Türkiye'nin birinci gündeminin yeni anayasa olacağını belirterek, 1 Kasım seçim sonuçlarının yeni anayasayı Türkiye'nin gündemine yeniden çok vurgulu bir şekilde taşıdığını bildirdi.

Şentop, "Bir partide 300'ün üzerinde milletvekili sayısı, iktidar ve hükümet çağrışımının dışında yeni anayasaya bir atıf yapmaktadır" diye konuştu.

Seçimden sonra sadece AK Parti'nin değil diğer partilerin de yeni anayasayı telaffuz etmeye başladığını anlatan Şentop, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Partilerin kendilerine göre yaklaşımları var. 24. dönem parlamentosuna göre bugün siyasi partilerin yaklaşımları açısından daha iyi bir noktadayız. Yeni anayasa siyasetçilerin, siyasi partilerin yaklaşımlarının ötesinde Türkiye için tarihi zaruret haline gelmiştir. Parlamento ve partiler olarak bu tarihi zaruretin gereğini yerine getirmekle mükellefiz. Onu yapmadığımız takdirde millet bir şekilde yeni anayasayı yapacak bir parlamento kompozisyonunu oluşturur. Bu bence parlamentonun son şansı. Aksi halde milletimiz 2019 seçimlerinde kesin olarak yeni anayasayı yapacak bir parlamento kompozisyonunu oluşturur."

- "Bakkaldan alışveriş listesiyle bir şey ısmarlamıyorsun"

Uzlaşmayla, müzakereyle yeni anayasa yapma imkanı varken siyasi partilerin yeni anayasayı yapması gerektiğini vurgulayan Şentop, aksi takdirde milletin 2019'da yeni anayasayı yapacak bir çoğunluğu parlamentoda oluşturacağını kaydetti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ilerleyen haftalarda yeni anayasayla ilgili siyasi parti liderlerini ziyaret edeceğini ifade eden Şentop, şunları söyledi:

"Siyasi parti liderlerinin kamuoyunda yaptıkları açıklamalara baktığımızda bu konuda onların da prensip olarak yeni anayasadan yana olduklarını görüyoruz. 'Şu olursa olmaz', 'Şu olmamalı', 'Bizim kırmızı çizgimiz budur' gibi yaklaşımlar yanlış. Bakkaldan alışveriş listesiyle bir şey ısmarlamıyorsun. AK Parti size geliyorsa AK Parti kendi önerisiyle gelecektir. 'İçinde bu olmasın, şu olsun' gibi talep olmaz. Sizin kendi talepleriniz vardır, siz de onları söylersiniz ama biz getireceksek ne getireceğimize de biz karar veririz. Dolayısıyla, bütün partilerin kendilerine göre birtakım düşünceleri, vazgeçemeyeceği şeyler olabilir. Bunlar konuşulur, tartışılır ve müzakere edilir."

Kaynak: AA