Tahşiyecilere Kumpas Davasında Tahliye Talepleri Reddedildi

Tahşiyeciler grubuna yönelik kumpas kurulduğu iddiasıyla 33 sanığın yargılandığı davada, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Mahkeme, Fethullah Gülen’in gıyabi tutukluluk kararının kaldırılmasına yönelik talebin ise reddine karar verdi.

“Tahşiyeciler” olarak bilinen gruba kumpas kurdukları iddiasıyla, firari sanık Fethullah Gülen ile Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer, Yurt Atayün ve Ömer Köse’nin de aralarında bulunduğu 10’u tutuklu 33 sanıklı davanın ikinci duruşması görüldü.

Sabah saatlerinde İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan duruşmada, mahkeme başkanı Canel Rüzgar, bir önceki celse sanık avukatlarının reddi hakim talepleri için dosyayı bir üst mahkeme olan İstanbul 15’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndereceklerini belirtmişti.

İddianame okunması ve sanık savunmalarına geçilmeyeceğini kaydeden mahkeme başkanı Rüzgar, bugün yalnızca tahliye taleplerini alacaklarını söylemişti. Bunun üzerine sanık avukatları gün boyu süren duruşmada, müvekkillerinin tahliyesini isteyerek reddi hakim talebinde bulundular.

TUTUKLULUK HALLERİNİN DEVAMI KARARLAŞTIRILDI

Taleplerin tamamlamasının ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar Hidayet Karaca, Ali Fuat Yılmazer, Ömer Köse, Yurt Atayün, Ekrem Çelik, Erol Demirhan, Ertan Erçıktı, Hüseyin Nohut, Mustafa Kılıçarslan ve Ahmet Öztürk’ün tutukluluk hallerinin devamına hükmetti.

DELİLLER VE ATILI SUÇLAR GEREKÇE GÖSTERİLDİ

Mahkeme heyeti tahliye taleplerini ret kararında, “Tahşiyeciler grubu davası sanıklarının Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi’nde beraat etmesi yönünde verilen karar, bir kısım şikayetçilerin sahibi oldukları BMB yayın grubuna ait dini görüş ve yorumları içeren kitap içerikleri, gazete nüshaları, ele geçen el bombaları, delil durumu, atılı suçlamaların vasfı, sanık Hidayet Karaca ile ilgili Ser Film A.Ş.’ye ait ticaret sicil kayıtları” kapsamında kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut kanıtlar bulunmasını gerekçe gösterdi.

Sanık Fethullah Gülen hakkındaki gıyabi tutuklama kararının kaldırılması talebi, tutuklama koşulları devam ettiğinden reddedildi.

AVUKATLAR REDDİ HAKİM TALEPLERİNİN GEREKÇESİNİ HEYETE SUNACAK

Mahkeme, sanık avukatlarının reddi hakim taleplerinin gerekçelerini 7 gün içerinde açıklayıcı sebeplerle yazılı olarak bildirmek üzere süre verdi. Bu süre sonunda mahkeme heyeti reddi hakim taleplerini değerlendirerek, talebi reddetmeleri durumunda bu konuda karar verilmek üzere dosyanın bir üst mahkeme olan 15’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesini kararlaştırdı.

Mahkeme reddi hakim talepleriyle ilgili olarak henüz karar verilmediğinden, sanık avukatlarının diğer talepleri hakkında karar verilmesine yer olmadığına hükmetti. Duruşma 23-24-15 Şubat 2016 tarihine ertelendi.
Kaynak: İHA