Kum Köpek Balıkları Kameralarla İzleniyor

Muğla'nın Marmaris ilçesine bağlı Çamlık köyündeki Boncuk Koyu'nda su altına yerleştirilen kameralarla kum köpek balıklarının (carcharhinus plumbeus) davranış ve popülasyonları izleniyor.

Akdeniz Koruma Derneğince yürütülen Kum Köpekbalığı Koruma Projesi'nin koordinatörü Mert Ardar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1988'den bu yana Özel Çevre Koruma Bölgesi statüsüne sahip Gökova Körfezi'nin, 2010'da Deniz Koruma Alanı, ardından da Türkiye'nin ilk "Toplum Temelli Balıkçılığa Kapalı Alanı" ilan edildiğini söyledi.

Gökova Körfezi'ndeki Boncuk Koyu'nun, kum köpek balıklarının dünyada bilinen önemli üreme alanlarından olduğunu vurgulayan Ardar, insan için tehlike oluşturmayan bu balık türünün geç erginleşme evresi ve düşük üreme hızına sahip olduğunu anlattı.

Ardar, yasa dışı avcılık, ticari balıkçılık ve aşırı avlanma gibi nedenlerle kum köpek balıklarının neslinin tehdit altında olduğuna da işaret etti.

Akdeniz Koruma Derneğince Boncuk Koyu'nda yürütülen projeyle kum köpek balığı popülasyonun ve doğal ortamlarındaki davranışlarının bir yıl boyunca izleneceğini aktaran Ardar, şöyle devam etti:

"Proje ile daha önce yapılmış çalışmaları da göz önüne alarak belirli bir popülasyon tahmini elde etmeyi amaçlamaktayız. Her ay, 8 gün boyunca koya yerleştirdiğimiz 5 sabit su altı kamerası ile canlıyı doğal ortamında gözlemleyip, davranış ve popülasyonu hakkında bilgi sahibi oluyoruz."

- Sahil Güvenlik Komutanlığından destek

Projeye Sahil Güvenlik Komutanlığının da katkı sunacağını vurgulayan Ardar, şunları kaydetti:

"Sahil Güvenlik ekiplerinin işbirliğiyle koya yapılan gün aşırı devriyeler sayesinde bu canlıları korumayı hedefliyoruz. Ayrıca bu çalışmaları ilerleyen yıllarda koruma etkinliğini daha da artırarak ve tür hakkında daha da bilgi sahibi olarak geliştirmeyi planlıyoruz. Bu projeyi gerçekleştirirken hem tür hakkında koruma bilincini artırmak hem de bilgi sahibi olunmasını sağlamak için yöre halkı ve balıkçılarla çalışmayı hedefliyoruz. Öncelikli hedefimiz, bölgedeki ilkokul, ortaokul ve liseler. Buralarda bilinçlendirme ve bilgilendirme toplantıları yapmak istiyoruz."

Kaynak: AA