Nurettin Topçu Vefatının 40. Yılında Bilgi Şöleniyle Anılacak

Etkinlik, 1820 Aralık'ta gerçekleştirilecek

İSTANBUL - Yazar ve akademisyen Nurettin Topçu, vefatının 40. yılında bilgi şöleniyle anılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, 18-20 Aralık'ta düzenlenecek "40 Yıl Sonra Nurettin Topçu Bilgi Şöleni"nde, Nurettin Topçu, fikirleri, ilim adamlığı, dergiciliği, maarifçiliği ve edebi yönü ile tartışılacak.

Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü'nün desteği, Sosyal Düşünce Akademisi'nin katkısıyla Türkiye Yazarlar Birliği tarafından düzenlenen etkinliğin açılışı, 18 Aralık'ta Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Medeniyetler İttifakı Enstitüsü'nde yapılacak. Etkinlik, cumartesi ve pazar günleri Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi'nin kültür merkezi olan tarihi Kızlarağası Medresesi'nde devam edecek.

Bilgi şöleninde, farklı konu başlıkları altında yedi oturum yapılacak. Nurettin Topçu'nun fikirleri, felsefesi, İslam ve milliyetçilik anlayışı, maarifçiliği ve hikayeciliği hakkında yetkili ilim, fikir adamı ve sanatçılar tebliğler sunacak. Program, "Nurettin Topçu'dan hareketle bize ait bir felsefe dilini inşa etmenin imkanı" adlı çalıştayla sona erecek.

- Nurettin Topçu kimdir?

İstanbul'da 1909'da doğan Nurettin Topçu, Cumhuriyet'ten sonra Avrupa'ya felsefe tahsiline gönderilen ilk isimlerden biri. Sorbon Üniversitesi'nde felsefe doktorası yapan ilk Türk olan Topçu, bu unvanı Conformizme et Revolte (Uysallık ve İsyan/İsyan Ahlakı) isimli teziyle aldı. Türkiye'ye döndükten sonra Galatasaray Lisesi'nde başladığı felsefe hocalığını, muhtelif liselerde emekliliğine kadar sürdürdü.

Topçu, 1939'da Hareket dergisini yayınlayarak, Cumhuriyet devrinde ilk fikri muhalif yayını başlattı. Bu dergideki yazıları, kitapları, Kültür Ocağı ve Milliyetçiler Cemiyeti'ndeki faaliyetleriyle geniş bir aydın kesimi etkileyen ve fikirlerinin teşekkülünde rol oynayan Topçu, 1975'te vefat etti.

Nurettin Topçu'nun, 20 ciltlik külliyatında; ders kitapları dışında, Yarınki Türkiye, Ahlak Nizamı, Türkiye'nin Maarif Davası, Büyük Fetih, İradenin Davası, Kültür ve Medeniyet, Devlet ve Demokrasi ve İsyan Ahlakı gibi fikir kitapları yer alıyor.
Kaynak: AA