Muş'ta 'Masabaşı Tatbikatı'

İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğünce, Muş Afet Müdahale Planı (MAMP) kapsamında "Masabaşı Tatbikatı" yapıldı.

Tatbikat öncesi konuşan Muş Valisi Seddar Yavuz, Türkiye'nin afetler bakımından önemli bir coğrafyaya sahip olduğunu söyledi.

Bu nedenle her an afete karşı hazırlıklı olunması gerektiğini ifade eden Yavuz, şöyle konuştu:

"Afetlerde vatandaşların en az zararla ve kısa sürede normale dönebilecekleri tedbiri almak için sürekli çalışma yapılmalı. Özellikle Marmara depremi, Türkiye'de bu konuda daha fazla çalışma yapılması gerektiğini ortaya koymuştur. 12 Kasım 1999 depreminde bizatihi çalışmış biri olarak, bu konuyla ilgili sürekli antrenman ve pratik yapmamız lazım. Kamu kurum ve kuruluşlarımızın herhangi bir talimat beklemeksizin, böyle bir afet meydana geldiğinde süratle görevlerinin başına geçmeleri gerekiyor."

Önceden bu görevi sivil savunma teşkilatlarının yaptığını anımsatan Yavuz, bununla ilgili yeni bir teşkilat kurarak ciddi bir yapılanma gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Yavuz, "Bu sayede 2,5 milyon Suriye'den gelen kardeşlerimize kapılarımızı açabildik. Onları dünyanın en gelişmiş ve en modern kamplarında barındırıyoruz ve barındırmaya devam edeceğiz. Böylesine Türkiye çapında örgütlenmiş bir teşkilatınız olmazsa ve illerde bu çalışmaları sürekli yapmazsa, o zaman ciddi sorunlarla karşılaşabiliriz" dedi.

Afetlerin hayatın bir gerçeği olduğunu hatırlatan Yavuz, dolayısıyla hayatın gerçeklerine her an hazır olunması gerektiğini diye getirdi.

Masabaşı tatbikatının ardından, saha tatbikatlarına döneceklerini vurgulayan Yavuz, şöyle devam etti:

"Böylelikle herkes görev tanımını en iyi şekilde öğrenmiş, ezberlemiş ve otomatikleşmiş olarak harekete geçmiş olacak. 1999 depreminde gördüğümüz gibi maalesef birçok insan çağrılarla ancak kriz merkezine gelebilmiştir. İller arasında AFAD ile protokoller imzalanıyor. Ayrıca merkezden süratle müdahale imkanı tanıyor. Bunlar 112 sistemiyle entegre hale getiriliyor. Türkiye son 10 yıldaki büyük ekonomik refahıyla, dünyayla her alanda yarışır bir hale gelmiştir. Bizi en çok mutlu eden ve sevindiren kısmı da budur. Yıllarca 'batı ne yaptı ve nasıl yaptı' diye tartışırdık. Artık daha iyisini yapar hale geldiğimizi onurla ve gururla ifade etmek istiyorum. Bu gelişmede tüm milletimizin ve kamu çalışanlarımızın büyük bir emeği var. Tabiki bu organizasyon başında da Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız vardır."

Ardından planlanan senaryoya göre, hizmet gruplarına düşen görevler anlatıldı ve tatbikat gerçekleştirildi.

Programa, Belediye Başkanı Feyat Asya, Vali Yardımcısı Zeliha Uyan, Emniyet Müdürü Ahmet Cemal Çalışkan, kurum amirleri, AFAD-SEN Genel Başkanı Ayhan Çelik ve AFAD çalışanları katıldı.

Kaynak: AA