Kişinin Kendi Kanı Vücudun En İyi Tamir Aracı

Dünya tıp tarihinde henüz 5 yıllık bir geçmişe sahip olduğu belirtilen Ancak Aydın’da yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan PRP Türkçe karşılığı ile hastanın kendi kanını birtakım işlemlere tabi tutarak hasarlı bölgeye uygulanması işlemi hakkında Dr. Mehmet Kıral merak edilenleri cevaplandırdı.

Kişinin Kendi Kanı Vücudun En İyi Tamir Aracı
Kırla, tıp dünyasında önemli bir buluş olan PRP uygulamasında kişinin kendi kanı kullanıldığı için alerji riski ve yan etki içermediğini, işlem sayesinde vücudun hasarlı bölgesinin en kısa sürede kendisini tamir ettiğini belirtti.

Son günlerde dillerden düşmeyen PRP’nin kelime anlamı İngilizce olan ‘Platelet Rich Plasma’ ifadesinin kısaltması olduğunu belirten Dr. Mehmet Kıral “Türkçe açılımı trombositten zengin plazma anlamına gelmektedir. Yapılan hastanın kendi kanını birtakım işlemlere tabi tutarak hasarlı bölgeye uygulanması işlemidir. Elde edilişi; Hastanın yaklaşık olarak 20 cc kanı pıhtılaşmayı önleyen madde içeren tüplere alınır ve 15 dk santrifüj edildikten sonra kandaki trombositler diğer hücrelerden ayrılarak plazma içerisinde yoğunlaşırlar. Trombositlerden zengin olan bu plazma hastanın yakınması olan bölgesine enjekte edilir” dedi.

“TAMİR HÜCRELERİNİ KULLANARAK HASARLI BÖLGEYİ TAMİR EDİYORUZ”

Trombositlerin vücutta herhangi bir yaralanma sonrası ilgili bölgeye ilk gelen tamir hücreleri olduğunu ve kandaki bu hücreleri ayrıştırarak sıkıntılı bölgelere enjekte edip tamiratı hızlandırdıklarını belirten Dr.Mehmet Kıral “Trombositlere bu özelliklerini veren üzerlerinde taşıdıkları büyüme faktörleridir. Bu büyüme faktörleri hasarlı bölgeye kan akımını artıracak şekilde yeni damarlanma artışı yapar. Kan akımının artması iyidir. Çünkü beslenmeyi artırarak o bölgeyi yeniler ve güçlendirir. Trombositlerde damarlanmayı artıranların dışında başka büyüme faktörleri de vardır ve aynı şekilde dokunun yenilenme ve güçlenmesine hizmet ederler. Normal bir insanın kandaki trombosit miktarı yaklaşık olarak 400000 /cc kadardır. Prp sıvısında kanın maruz kaldığı işlemler sonucunda bu oran yaklaşık olarak, 1000000/cc ye yükseltilir. Prp sıvısı az miktarda da kök hücresi içerir ancak halk arasında öyle adlandırılmasına rağmen klasik bir kök hücre tadavisi değildir. Kandaki büyüme faktörlerinden meydana gelen bir karışımdır. Prp uygulamasında temelde yapılan; vücudun neresinde ne tür bir hasar meydana gelirse gelsin anında o bölgeye giderek hasarı tamir etme özelliğine sahip olan hücre ve iyileştirme faktörlerini yoğulaştırarak o bölgeye direkt uygulama işlemidir. Bu hasar eklemlerde bir kıkırdak kaybı olabileceği gibi tendonlarda bir yaralanmada olabilir” diyerek PRP ile artık vücuttaki hasarların daha kolay tamir edildiğini belirtti.

Uygulamanın yaklaşık beş yıl önce ilk kez Dermatoloji alanında yaşlanmayı geciktirici uygulamalar olarak başladığı Ortopedi alanındaki kullanımı son bir yıl içinde yaygınlaştığı belirtildi.

“PRP’DEN KİMLER YARARLANABİLİR”

Prp uygulamasından tendon yaralanmaları (aşil tendiniti, elbileği tendiniti, tenisçi dirseği, patellar tendon yaralanması vs), dizde kıkırdak hasarı ve erken evre kireçlenmelerde,

Omuzda sıkışma ağrılarında, Sporcularda stres kırıklarında, Menisküs yaralanmalarında, Bağ yaralanmalarında (diz yan bağları, ayak bileği bağ yaralanmalarında) yararlanılabildiği son bir yıl içerisinde birçok hastaya Aydın Atatürk Devlet hastanesinde bizzat kendisinin uyguladığını belirtti.

Kaynak: İHA