ÇOMÜ'de Uyku Laboratuvarı Kuruldu

ÇANAKKALE - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde uyku laboratuvarı oluşturuldu.

ÇOMÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Handan Işın Özışık Karaman, gazetecilere yaptığı açıklamada, laboratuvarda insan ömrünün üçte birinin geçirildiği uyku süreciyle ilgili rahatsızlıkların teşhis edilip tedavisi için çalışmalar yapılacağını bildirdi.

Uykusuzluğun birçok nedeni olduğuna işaret eden Karaman, "Bu nedenlerden bir kısmı genetik. Günde 5 saat uyuyan bir kişiye baktığımızda, ailesinin uyku düzenin de bu şekilde olduğunu görüyorsak buna yapabileceğimiz pek bir şey yok fakat bir de eklem rahatsızlığı, solunum yolu, kullanılan ilaçlar gibi ikincil nedenlerle ortaya çıkan uyku sorunları var ve bizim asıl araştırma amacımız da bunlar" ifadesini kullandı.

Karaman, uykusuzluk sıkıntısı çeken hastalarda öncelikle nedenin ne olduğunu ortaya konulması gerektiğine değinerek, şunları kaydetti:

"Bir ilaca bağlıysa o ilacı keseceksiniz, bir eklem ağrısı varsa o eklem ağrısına müdahale edeceksiniz, tiroit hastalığı varsa tiroit hastalığını gidereceksiniz. Yani uykusuzluğun tedavisi sadece bir reçete yazarak olmuyor. Kişinin ilk önce hastalığını çok iyi bilmesi gerekiyor. Bazen psikolojik bir problemden dolayı rahatsızlık yaşanabiliyor, bu durumlarda psikiyatriden de destek almamız gerekebiliyor. Kısacası hastaya destek olabilmek için tüm koşulları değerlendirip ona göre karar verilmesi gerekiyor."

Kaynak: AA