Afrika'da Kuraklığa Karşı 'Yeşil Duvar Projesi'

MOHAMED ABDELLAOUİ - Geçen hafta Paris'in ev sahipliğinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi COP 21'de iklim değişikliğinin uluslararası tartışmaların merkezinde yer almasıyla  gündeme gelen yeşil duvar projesi maddi destek bekliyor.

İlk olarak 2005'te ortaya çıkan ve 2007'de çalışmalarına başlanılan projede finansman sorunu nedeniyle ilerleme kaydedilemiyor.

Afrika Kalkınma Bankası'na göre yeşil duvar inşasıyla tarıma elverişli arazilerdeki çölleşmenin ilerlemesinin durdurulması için Dakar'dan Cibuti'ye kadar 15 kilometre genişliğinde ve 7 bin kilometre uzunluğunda olan bir şeritte ağaçlandırma yapılması planlanıyor.

Çölleşmeyle mücadele edecek proje çerçevesinde ayrıca yeşil duvar için belirlenen hattın ekonomik getirisi yüksek ve kuraklığa uygun bitki ve hayvan türleriyle buluşturulması, açlıkla mücadele, daha fazla otlaklar oluşturarak ve kuyular açarak hayvan sürülerinin otlanma alanlarının genişletilmesi amaçlanıyor.

Senegal, Moritanya, Mali, Burkina Faso, Nijer, Nijerya, Çad, Sudan, Mısır, Etiyopya ve Cibuti gibi 11 ülkeyi kapsayan yeşil duvar projesinin gerçekleştirilebilmesi için 2010 yılında Afrika Birliği'nin himayesinde "Afrika Büyük Yeşil Duvar Ajansı" (APGMV) kuruldu.

- Projenin tamamlanması için finansmana ihtiyaç var

Öte yandan bazı kaynaklar, birkaç yıl süren stratejik tasarım çalışmaları ve saha araştırmalardan sonra, özellikle Dünya Bankası, AB ve Afrika Birliği'nden maddi destek bulan proje için sadece 2-3 milyar dolar bütçe toplanabildiğini belirtiyor.

Dünya Bankası verilerine göre ise Sahel bölgesinde nüfus artışına bağlı olarak yoğun tarım yapılması toprağın yapısını bozarken, bilinçsiz ağaç kesimi de ormanların yok olmasına sebep oluyor. Günümüzde Afrika'nın neredeyse üçte 2'si çölleşmiş durumunda. Ayrıca proje tamamlandığında, geçimini topraktan sağlayan ve günde 1,25 dolar kazanan halk da ekonomik anlamda güçlenecek.

- Senegal projeyi başarıyla sürdürüyor

AA muhabirine açıklama yapan Senegalli Jeo-ekonomist Sire Sy, söz konusu projenin Sahra Altı Afrika'da yaşayan halk için çok ümit verici olduğunu ancak bir an önce bitirilmesi gerektiğini söyledi.

Projenin yavaş işlemesinin nedeninin her şeyden önce finans sıkıntısı olduğunu belirten Sy, "Uluslararası gündemde önemli öncelikler konusunda değişiklikler yaşandı. Dünyanın birçok yerinde, özellikle Sahel bölgesinde ilerleyen terör  dolayısıyla güvenlik sorunu diğer konulara göre daha öncelikli hale geldi" dedi.

Afrika'nın inisiyatif almasının olumlu etkilerinin aynı zamanda Avrupa'ya da yansıyacağını kaydeden Sy, "İnsanların arazilerinin değerinin artması kazançlarını dolayısıyla da yaşam şartlarını arttıracak. Sahel bölgesindeki halkın yüzde 70'i tarım ve hayvancılıkla geçiniyor. Proje hayata geçerse bu insanların topraklarından elde ettikleri verim de artacak. Böylece Batı'ya doğru gerçekleşen Afrika kaynaklı göçler azalacaktır" ifadelerini kullandı.

COP 21'de konuşan Senegal Devlet Başkanı Macky Sall da Senegal'de şu ana kadar belirlenen 503 kilometre alandan 147 kilometresinin ağaçlandırılabildiğini söyledi.

Senegal yerel basınına açıklama yapan Senegal Tessekere İnsanlar-Uluslararası Ortam Araştırmaları Merkezi (OHMi) Müdürü antropolog-biyolog Gilles Boetsch de Senegal'in 2006 yılından beri, yılda 5 bin hektar ağaç dikerek projede başı çektiğini ifade etti. Boetsch, diğer ülkelerin de aynı yolu izlemeleri için ikna edilmeleri ve desteklenmeleri gerektiğini vurguladı.

Kaynak: AA