3. İstanbul Tasarım Bienali

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 22 Ekim4 Aralık 2016'da düzenlenecek bienalin başlığı ve teması açıklandı

İSTANBUL - İstanbul Tasarım Bienali'nin gelecek yılki teması ve başlığı, "BİZ İNSAN MIYIZ? : TÜRÜMÜZÜN TASARIMI : 2 saniye, 2 gün, 2 yıl, 200 yıl, 200.000 yıl" olarak belirlendi.

Bienal, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 22 Ekim-4 Aralık 2016'da düzenlenecek.

Arkeoloji Müzeleri Kütüphanesi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan küratör Mark Wigley, bienalin "insan" ve "tasarım" kavramları arasındaki yakın ilişkiyi inceleyeceğine işaret etti.

Wigley, tasarım bienalinde en eskiyle en yeni arasında bir köprü oluşturmanın İstanbul için çok önemli olduğuna dikkati çekerek, "İnsan ve tasarım arasındaki ilişkiye bakacağız. Biz insanı yeniden tasarlamak istiyoruz. Dolayısıyla biz burada türümüz üzerinden konuşacağız. Tasarım bizim dünyamız haline gelmiş" ifadelerini kullandı.

Beatriz Colomina ise dünyanın kendisinin de bir tasarım değişimi içinde olduğunu vurgulayarak, "Tasarım bizi insani yapan şey. Bir yandan zorunlu nedenlerle ülkelerinden ayrılan insanlarla birlikte, dünyada iklimsel tasarımlar da yenileniyor" dedi.

Mültecilerin durumuna da değinen Colomina, "Her şeyin izlendiği ama hiçbir şeyin yapılmadığı bir dünyada yaşıyoruz" diye konuştu.

İstanbul Tasarım Bienali Direktörü Deniz Ova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bienali, 200 bin yıl öncesinden kalma kazılardan yola çıkarak, bugünkü teknolojik çağımıza nasıl geldiğimizin, tasarım ve insan ilişkisinin nasıl geliştiğinin ve evrildiğinin belgeseli olarak düşünebiliriz" ifadelerine yer verdi.

Bienalde sergi dışında pek çok program olacağını söyleyen Ova, tasarım kavramını sorgulayacaklarını aktardı.

- Kamuoyundaki "tasarım" farkındalığını artırmayı amaçlıyor

Küratörler, dünya çapında farklı alanlardan tasarımcı ve düşünürleri, "Tasarım daima insanın tasarımıdır", "İnsan tasarlayan canlıdır", "Türümüz, sonsuz tasarım katmanları arasında durmaktadır", "Tasarım, insanın kabiliyet alanını kökten genişletir" gibi sekiz önermeye yaklaşımlarını paylaşmaya davet ediyor.

Bienal kapsamında yıl boyunca etkinlikler, dersler, atölye çalışmaları düzenlenecek.

İlki, 2012'de gerçekleştirilen bienal, yenilikçi fikirleri ve söylemleri ortaya koymayı, kamuoyundaki "tasarım" farkındalığını artırmayı, tasarımın üretime, ekonomik kalkınmaya, sosyal ve toplumsal gelişime, kültürel etkileşime ve bireylerin yaşam kalitesine nüfuz eden etkisini vurgulamayı hedefliyor.

İstanbul ve çevresindeki coğrafyadan doğan farklı bakış açılarının küresel çerçevede oluşmuş tasarım söylemlerini zenginleştireceği inancıyla yola çıkan tasarım bienali, etkinliklerde yurtdışından önemli örnekleri İstanbul'da sunmayı ve Türkiye'deki yaratıcı potansiyeli dünyadaki yaratıcı endüstrilere tanıtmayı amaçlıyor.
Kaynak: AA