Suriyeli Kadın Sığınmacılar Açıklaması 'Türk Milleti Bize Gönlünü Açtı'

Akçakale’ye gelen Yasemin el Hamido, beş erkek kardeşini Suriye’de şehit verdiğini belirterek "Türkler bize kucağını, gönlünü açtı. Araplar ise bize sırtını döndü" dedi.

Suriyeli Kadın Sığınmacılar Açıklaması 'Türk Milleti Bize Gönlünü Açtı'
Akçakale kaymakamı ve belediye başkanının eşi, Akçakale Süleyman Şah konaklama tesislerinde Kadın Meclisi üyelerini ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Akçakale kaymakamının eşi Hatice Fırat ve belediye başkanının eşi Ayşe Nur Ayhan, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan ve Akçakale Süleyman Şah Konaklama tesislerinde kalan Suriyeli sığınmacıların kadın meclisini ziyaret etti. Ziyarette Akçakale Dilruba Derneği Başkanı Hatice Okur ve Akçakale Belediye Meclis Üyesi Hacer Gündüz de Fırat ve Ayhan’a eşlik etti. Çadır kentte gönüllü esasına göre çalışan kadın meclisi üyeleri, çalışmalarını sinevizyon eşliğinde anlattı. Fırat, Ayhan ve beraberindeki kadınlar, kadın meclisi üyelerine, genelde savaş ortamında yaşadıkları zorlukları ve Türkiye’deki durumlarını sorarak, memnun olup olmadığını sordu. Türkiye’nin misafirperverliğinden memnun olduğunu belirten kadın meclisi üyeleri, ziyaret nedeniyle teşekkür etti.

Beş erkek kardeşini şehit veren sığınmacılardan Yasemin el Hamido, ziyaretçilere yaşadıklarını anlattı. Yaşadıklarını unutamayacağını belirten Hamido, "Ben iki evli ve üç bekar kardeşimi bir ay içerisinde kaybettim. Aradan bir yıl geçmiş olmasına rağmen hâlâ unutabilmiş değilim. Şahadetlerini bugün gibi hatırlıyorum. Acılarını unutmak mümkün değil. Esad bizi vatanımızdan, sevdiklerimizden ve umutlarımızdan kopardı. Benim durumumda binlerce aile var. Birçok aile yok oldu. İşte görüyorsunuz, binlerce insan ve çocuk Almanya’ya gitmek için denizlerde boğuluyor" dedi.

Suudi Arabistan başta olmak üzere dünyanın tüm ülkelerinin Suriyelilere kapılarını kapattığını belirten Hamido, kendilerine kapıları açan ve yardımcı olan tek ülkenin Türkiye olduğunu dile getirdi. Hamido, Türkiye’den başka kimsenin kucağını ve gönlünü açmadığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Daha önce bütün Arap ülkeleri dostluklarını ifade ederlerdi. Ancak mülteci duruma düştüğümüzde bütün kapılarını kapattılar. Benim dayım, Suudi Arabistan’da bir markette çalışıyordu. Savaş çıktıktan sonra oradaki yetkililere, ’eşimi ve iki çocuğumu yanıma getireceğim’ demiş. Onlarda bir şartla getirebilirsin. ’Eğer temizlikçi olarak çalışmasını kabul ediyorsan müsaade ederiz, yoksa gelmesine izin vermeyiz’ demişler. Dayım da, ’hayır kabul edemem’ demiş. Bu nedenle eşini ve çocuklarını yanında götüremedi. İşte Arapların bize bakış açısı böyle."

Kadın Meclisi Başkanı Bera el Abdullah da, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Akçakale kaymakamının eşi Hatice Fırat ve belediye başkanının eşi Ayşe Nur Ayhan, kadın meclisi üyelerine birer hediye verdiler. Ziyaretin ardından gelen misafirler ve kadın meclisi üyeleri birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.
Kaynak: İHA