Korkutan Deprem Bulgusu

Eskişehir’de son aylarda meydana gelen depremlerin ardından çalışmalarına hız veren Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü görevlileri, kent merkezine kuzeybatıdan yaklaşan bir fay hattını tespit etti.

Korkutan Deprem Bulgusu
Sakintepe Mahallesinde gerçekleştirilen çalışmalar sırasında İHA’ya açıklamalarda bulunan Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü’nden Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu, 11 Aralık 2014 tarihli 3,8 şiddetindeki Muttalip, 17 Ocak 2105 tarihli 4.2 şiddetindeki Alınca ve 19 Eylül 2015 tarihindeki 4,0 şiddetindeki Aşağısöğütönü depremleri ve bunlara ait 48 artçı haritaya döküldüğünde, kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda bir çizgisellikle karşılaşıldığına dikkat çekti.

Bu çizgiselliği esas alarak, fayın nereden geçebileceğini tahmin etmeye çalıştıklarını anlatan Prof. Dr. Ecevitoğlu, " Olası fay hattı üzerinde yaptığımız arazi incelemesinde, fayın sert kayalar üzerinde oluşturduğu izi görmemiz mümkün olmadı. Ancak fayın, yeryüzünde oluşturduğu yumuşak kavisleri görebildik” dedi.

“YERİN ALTINDAKİ JEOLOJİK YAPILARI GÖRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Ecevitoğlu, yaptıkları çalışmalardan bahsederek, “Bugün burada sismik yansıma çalışması yapıyoruz. 10 kişiden oluşan teknik bir ekibiz. Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Hisarlar A.Ş ile ortak geliştirdiğimiz, TURKAR üzerine entegre edilmiş sismik enerji kaynağımızı kullanıyoruz. 5 modül, 120 kanaldan oluşan bir sismik kayıt sistemimiz var. Yapay olarak ürettiğimiz sismik dalgaları yer altına gönderiyoruz. Sismik dalgalar jeolojik yapılardan yansıyıp tekrar yeryüzüne geri dönüyorlar ve sismik kayıtçıya kaydediliyorlar. Yöntemin çalışması, tıpta kullanılan ultrasona tekniğine benziyor. Ultrasonda nasıl vücudumuzdaki iç organlar görüntüleniyorsa, biz de yer altını görüntülemeye çalışıyoruz” diye konuştu.

“FAYIN GEÇTİĞİ YER GÖRÜLÜYOR”

Yapılan çalışmalar neticesinde fayı tespit ettiklerini kaydeden Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu, “Arazi çalışması sırasında, daha ham veriye bakarken, fayın geçtiği yer görülüyor. Fayın yerini teyit etmek için önümüzdeki hafta, bugünkü hattın 260 metre güneyinde, yeni bir hat daha atacağız. Daha önce fark edemediğimiz bu yeni fay, kuzeybatıda, Alınca’dan başlıyor, güneydoğuya, Üniversitemizin Havaalanına doğru devam ediyor. Bu arada, Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsünün 700 metre güneybatısından geçiyor. Kuramsal fay hattı üzerindeki Sakintepe köyünde inceleme yaptık ve vatandaşlarımızla konuştuk. Evlerde depremlerin neden olduğu çatlaklar oluşmuş. Vatandaşlarımız bu çatlakları sıvayla sürekli yamıyorlar, ama her yeni depremde, bu yamalar tekrar açılıyor” ifadelerini kullandı.

“BU FAYI YENİ FARK ETTİK”

“Son 6 yıldır Eskişehir faylarını çalışıyoruz. Yaklaşık 40 kilometre boyundaki Çukurhisar- Sultandere Fayını ortaya çıkardık, bilim camiasına duyurduk. Çukurhisar-Sultandere Fayı’nın ayrıntılarını anlamaya çalışırken, bu kez, 10 ay önce başlayan yeni bir deprem etkinliğiyle karşılaştık” diyen Ecevitoğlu, şöyle konuştu:

“Daha önce bulmuş olduğumuz Çukurhisar-Sultandere Fayı’na verev yaklaşan yeni bir fay ortaya çıktı. Yukarıda sözünü ettiğimiz 3 depremin odak mekanizması çözümleri normal atımlı bir faya işaret ediyor. Deprem iç-odaklarının 3-boyutlu dağılımları da bunu destekliyor. Fayın güneydoğu istikametinde, Eskişehir Merkeze doğru ne kadar ilerlediğini şimdilik bilmiyoruz. Çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bulduğumuz yeni fay ile daha önce bulmuş olduğumuz Çukurhisar-Sultandere Fayı’nı ilişkilendirmeye çalışacağız.”
Kaynak: İHA