Burundi'deki Olaylar

Devlet Başkanı Nkurunziza'nın kendisine karşı çıkanların silahsızlanması için verdiği 5 günlük ültimatomun bugün sona ermesi, başkentteki bazı ailelerin mahallelerini terk etmesine yol açtı

Burundi'nin başkenti Bujumbura'da Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'ya karşı çıkanların yaşadığı mahallelerin boşaltıldığı belirtildi.

Yerel yetkililer, Nkurunziza karşıtlarının yoğun olarak yaşadığı başkentin Mutakura, Cibitoke, Ngagara mahallelerinden çok sayıda ailenin, devlet başkanının kendisine karşı çıkanların silahsızlanması için verdiği 5 günlük ültimatom sona ermeden Bwiza, Buyenzi ve Butere gibi güvenli mahallelere sığındığını açıkladı.

Adının açıklanmasını istemeyen bir Cibitoke Mahallesi sakini, "Nkurunziza, terk etmek zorunda kaldığım mahallemde isyancıların saklandığını düşünüyor" dedi.

Aynı mahalle sakinlerinden Patrick de güvende olabilmek için taşınmayı tercih ettiğini ifade etti.

Polis sözcülerinden Pierre Nkurikiye ise olaylara ilişkin bilgisinin olmadığını vurguladı.

Ülkedeki şiddet olaylarından etkilenen 200 binden fazla kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı tahmin ediliyor.

- Fransa'dan BMGK'ye acil toplantı çağrısı

Fransa'nın BM koordinatörlerinden Philippe Bertoux, sosyal paylaşım sitesi Twitter'da yaptığı açıklamada, Fransa'nın, BM Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) acil toplantıya çağırdığını belirtti.

Burundi'deki gelişmelerin ele alınacağı BMGK toplantısının pazartesi günü yapılması bekleniyor.

Nkurunziza, hafta başında ulusa sesleniş konuşmasında, 3. kez göreve gelmesine karşı çıkanları 5 gün içinde silah bırakmaya ve şiddetten vazgeçmeye çağırarak, "Silahları teslim etmeye geldiğinizde güvenlik güçleri size iki hafta boyunca ülkenizi sevmeyi öğretecek" ifadesini kullanmıştı.

Yemin töreninde verdiği, iki ay içinde barış ve güvenlik ortamının sağlanacağı sözünü hatırlatan Nkurunziza, bu hedefin yüzde 92 oranında tamamlandığına, silahlı kişilere de son kez çağrıda bulunduğuna dikkati çekmişti.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Nkurunziza, hükümet ile silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen, nisan ayında 3. kez adaylığını açıklamıştı.

Anayasa Mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın devlet başkanı seçimi için 3. kez aday olmasının önünde yasal bir engel bulunmadığı" yönünde görüş bildirmişti.

Nkurunziza'nın resmen adaylığını duyurduğu nisan ayı sonunda muhalefet ve sivil toplum kuruluşları protesto için sokaklara dökülmüş, çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.

Ülkede 21 Temmuz'da düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69,41'ini alarak 3. kez iktidara gelen Nkurunziza 20 Ağustos'ta yemin etmişti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin son raporuna göre, Burundi'deki şiddet olayları yüzünden son üç ayda 130 kişi öldü.
Kaynak: AA