Turizmcilerin 'Antalyalı Turizm Bakanı' Beklentisi

Turizmciler, 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından oluşacak yeni kabinede Kültür ve Turizm Bakanının ülke turizm kenti Antalya'dan çıkmasını bekliyor.

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seçimlerin akabindeki istikrarlı yönetimin sadece turizmcilerin değil, bütün ülkenin ihtiyacı olduğunu söyledi.

Kısa sürede hükümetin kurulmasını dilediğini belirten Kızıldağ, "Yeni Kültür ve Turizm Bakanının göreve başlamasını ve sektörle çok kısa sürede bir araya gelmesini bekliyoruz çünkü sektörün bekleyen birçok problemi var" diye konuştu.

Kızıldağ, 2015 yılının turizm açısından beklenilen hedeflere ulaşılamayan ve birtakım eksilerin yaşandığı bir yıl olduğunu ifade ederek, 2016 için de şu anda karamsar tabloların çizildiğini kaydetti.

Beklentilerin pozitife çevrilmesi için birtakım adımların atılması gerektiğini belirten Kızıldağ, şunları kaydetti:

"Sektörün aktörleri ve sivil toplum örgütleri olarak bizler birtakım çalışmalar yapıyoruz, ama yaklaşık 5-6 aydır seçimler, akabinde tekrar seçimler nedeniyle bu süreçler askıda kaldı. Umuyorum kısa süre içerisinde sıkıntılarımız ele alınır. Çünkü Türkiye ekonomisinin turizm gelirlerini göz ardı edecek lüksü yok. Bugün 35-40 milyar dolar döviz getirisi olan bir sektör ülke ekonomisi için çok önemlidir, cari açık için çok önemlidir. Bu konuda hükümetimizi teşkil edecek yetkililerle bir araya gelerek hep birlikte ne yapmamız gerektiği konusunda görüşmeler yapıp, adımlarımızı atmamız lazım."

- "Gönlümüzden geçen, bakanın Antalya'dan olması"

Kızıldağ, yeni kurulacak kabinede Antalya'dan bir Kültür ve Turizm Bakanı çıkmasını arzuladıklarını vurgulayarak, "Sonuçta Türkiye'ye gelen turistin yaklaşık 3'te 1'i, toplam gelirin de neredeyse yarısını üreten bir destinasyon olarak Antalya'yı bilen turizm bakanı olması beklentimiz ama bunun da ötesinde sektörün aktörlerini hiçbir zaman yalnız bırakmayan, iletişim kanallarını her zaman açık tutan, projelerin uygulanması için hızlı hareket eden bir bakanımızın olmasını istiyoruz" dedi.

Rusya'nın ABD ve Avrupa ülkeleriyle siyasi krizi devam ederse ve ekonomisi düzelmezse gelecek yıl da Rus turist açısından kayıp yaşanabileceğini dile getiren Kızıldağ, yeni pazarlar ve Türkiye'nin imajı konusundaki çalışmaların bir an önce yapılması gerektiğini söyledi.

Kızıldağ, Rus vatandaşlarının pasaportla değil de kimlik belgeleriyle Türkiye'ye girişini sağlayacak düzenlemede belli bir aşamaya gelindiğini anlatarak, bu konudaki çalışmaların da tamamlanmasının önemine işaret etti.

- TÜROFED Başkanı Ayık

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık da turizm sektöründe uzun zamandır bekleyen temel sorunlar çözülmeden bu sektörde atılım yapılamayacağını söyledi.

Öncelikle sektörün anayasası sayılan 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu'nun yeniden ele alınması gerektiğini anlatan Ayık, "Sektörü geleceğe taşıyacak hamle için bu kanunu yeniden yazmak lazım. Turizm Teşvik Kanunu'nun turizm sektörünü 2023 hedeflerine taşıyacak mantıkla düzenlenmesi lazım. Ondan sonra diğer sorunları bir bütün olarak ele almak lazım" ifadelerini kullandı.

Ayık, yeni kurulacak kabinede Kültür ve Turizm Bakanının Antalya'dan çıkmasının olumlu olacağını belirterek, "Sektörün konularına vakıf, güçlü bir turizm bakanı bekliyoruz" dedi.

- TYD Başkanı Ersoy

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Ersoy da siyasette olduğu gibi ekonomide de "öz güvenin" geleceği konusunda şüphelerinin bulunmadığını belirtti.

Turizm yatırımcıları olarak Türkiye'nin turizm sektöründe dünyanın ilk 5 ülkesi arasında yer almasını hedeflediklerini ifade eden Ersoy, "Bu hedefimiz doğrultusunda turizmin çeşitlendirilmesi, yabancı sermaye girişinin artması ve yatırımların teşvik edilmesi için 2023 yılına kadar özel sektörün 27 milyar dolarlık yatırım yapması gerektiğini düşünüyoruz. Çin, Hindistan ve Ortadoğu pazarlarının geliştirilmesiyle 2023 yılına geldiğimizde ülkemizin 60 milyon yabancı ziyaretçi ağırlayacağını öngörüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA