ASKON, 64. Hükümet'e Önerilerde Bulundu

İSTANBUL - Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON), 64. Hükümet'e iş dünyası adına önerilerde bulundu.

ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, hükümete öneriler 26 maddede sıralanırken, vergi sistemi, teşvikler, noter, oda aidatları, bürokratik engeller, hukukun üstünlüğü, iş kazaları gibi konulara dikkat çekildi.

Koca, Türkiye ekonomisinin odaklanma sorununun çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, 2009 yılında dizayn edilen teşvik sisteminin yeniden ele alınması, bölgesel entegrasyon faaliyetlerine hız verilmesi ve üniversite-kamu-özel sektör iş birliğinin artık sağlanmasını istedi.

Vergi iadelerinde yaşanan sorunların çözülmesi gerektiğini belirten Koca, şunları kaydetti:

"Sözleşmelerden damga vergisinin kaldırılmasını talep ediyoruz, noter zulmüne bir son verilmelidir. Odalar gereksiz hale gelmiştir. Odalara üyeliğin zorunlu olmaktan çıkarılması, gönüllü hale dönüştürülmesi gerekir. Çek Kanunu'nda yaptırımların azaltılması piyasaları yeniden bozdu. Bu konu tekrar düzenlemelidir. Hala bürokratik engellerle uğraşmaya devam ediyoruz. Birçok konu bürokrasi veya bürokratların engellemesi yüzünden aksamaya devam etmektedir.

Bürokrasi hızla devletçi reflekslere geri dönmeye başladı. Yine önemli oranda özel sektöre suçlu muamelesi yapılmaya devam ediliyor. Bu büyük bürokrasi sorununu çözecek bir sistem değişimi mutlaka devreye sokulması gerekir. '657 girdabı' ülkeyi aşağı çekmeye devam ediyor. İhracatta ileri teknolojinin payının görece düşmesi kabul edilemez. Ülkemizin konumu ve jeo-stratejik konjonktür ileri teknoloji üretmemiz gerektiğini bize icbar ediyor."

Koca, üretimi destekleme ile ithalat rejimi arasında bir dengesizlik olduğunu savunarak, "Yerli üretimin kamu ihalelerinde öncelikli konuma yükseltilmesi için gereken yoğun mücadele verilmiyor" ifadelerini kullandı.

Hukukun üstünlüğü, şeffaflık, kazanımların korunması gibi konulara da değinen Koca, "Bizler reel sektörcüyüz. Ülkemizin gerçek kalkınma gücü de reel sektörün gelişimi ile doğru orantılıdır. Bizi, kazanımlarımızı asimetrik güçlere karşı ancak hükümetler koruyabilir. Bu konuda sizden yüksek bir dinamizm bekliyoruz. Rantla gelen rekabet bozucu etkinin üzerimizden kaldırılması gerekir. Ekonomimizin yeni bir büyüme stratejisine ihtiyacı bulunmaktadır. Enerji tasarrufu konusunda seferberlik ilan edilmeli. Kredi Garanti Fonu (KGF) mutlaka genişletilmeli" görüşünü paylaştı.

KDV'de ciddi anlamda kargaşa ve farklı uygulamalar bulunduğunu iddia eden Koca, "Bunların sadeleştirilmesi gerekir. İnşaat sektöründe stopaj ödemesi uygulamasının kaldırılması gerekmektedir. İş kazalarında rücu davalarında işverene hapis cezası uygulamasının kaldırılması gerekmektedir" değerlendirmesinde de bulundu.

Kaynak: AA