Antalya Sanal Kadın Müzesi Açıldı

Sanal ortamda oluşturulan Antalya Kadın Müzesi açılışı yapıldı. Eğitsel, sanatsal ve sosyo-kültürel alanlarda dinamik bir aktivite merkezi olarak, başlangıçta sanal olan, Antalya Kadın Müzesi törenle açıldı.

Antalya Sanal Kadın Müzesi Açıldı
Kent ve kırsalda kadın yurttaşlığını yükseltmek, kadınlarla ilgili her türlü konuyu ele alarak kadınların var olma ve toplumda hak ettikleri yeri alma mücadelelerine katkı vermeyi amaçlayan sanal müzenin Antalya’nın kentsel bilincinin gelişiminde çeşitli ve birbirinden bağımsız kulvarlarda katkı vermiş olan kadınları, onların başarı hikayelerini derleyerek Antalya’nın gözlerine önüne sermesi planlanıyor. Küratörlüğünü Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik’in yaptığı bu sanal müzede, Antalya tarihini, kentin kendi içinden yetiştirdiği veya bu kente aşık kadınların gözünden Antalya’yı yorumlayacaklar.

Antalya Kadın Müzesi, kadınlara özel olarak hitap eden ve Antalya’nın geleneksel tarihinin bir parçası olan takı ve aksesuarların satışının yapılacağı bir sanal mağazaya da ev sahipliği yapıyor. Antalya Tanıtım Vakfı’na ait yayınların da bulunacağı sanal mağaza, Antalya Olgunlaşma Enstitüsü tarafından üretilmekte olan takı ve aksesuarları da bulunacak.

Antalya Kadın Müzesi, yine Antalya Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanmış olan Yörük kadınları kıyafetlerinin sergilendiği bir fotoğraf galerisini de içerisinde barındırıyor.

Açılışta konuşan Antalya Kadın Müzesi’nin kurucusu Antalya Tanıtım Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nizamettin Şen, “Antalya’nın varları sadece deniz, kum, güneş, gastronomi, endemik bitkiler veyahut kelebekler değil. Antalya’nın varlığı insanı ve kadınıdır. Onun için Antalya’nın kadın müzesine ihtiyacı olduğunu düşündük. Süregelen kadın hareketinin devamı olarak da hem sanal ortamda hem de ileriki dönemde fiziki yapıda yapılması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında ATAV Kongre Bürosu’nun Dünya Kongre Organizatörleri Birliği Kongresi Antalya’da yapılmasaydı, 77 ülkeden bin 200 katılımcının Antalya’ya getirilmemiş olsaydı G20 zirvesinin de Antalya’da gerçekleşmesinin mümkün olmayacağını belirten Şen, “Dünya Kongre Organizatörleri Birliği’nin kongresini biz Antalya’da yapmamış olsaydık, 77 ülkeden bin 200 katılımcıyı Antalya’ya getirilmemiş olsaydık bugün övündüğümüz G20’yi maalesef başaramamış olacaktık. Bunlar birbirinin arkasından gelen güzel şeyler. G20 bizim onurumuz oldu. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Antalya’nın ne kadar güvenli bir kent olduğunu bize kanıtlayan polislerimiz ve emniyet teşkilatımıza da teşekkür ediyorum. Bir kentte güvenlik varsa o kentte turizm vardır. Güvenlik yoksa hiçbirimizin elde edeceği kazancı yoktur” diye konuştu.

Antalya Kadın Müzesi fikrini ortaya çıkaran ATAV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yeliz Gül Ege ise, “Dünyada 11 tane olan kadın sanal müzesine bir tane de biz ekleyerek 12’ncisini Antalya’da açıyoruz. Bu fikir kadının bir medeniyet olduğunu, geleceği temsil ettiğini, geleceği temsil eden çocukları yetiştirdiğinden ortaya çıktı. Burası sıradan bir müze değil. Antalya’da bir ilk. Müzemiz çok aktif ve herkesin birbiriyle iletişim kurduğu bir müze olacak” ifadelerini kullandı.

Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik de, “Toplumda her ne sorunumuz var, neyi göstermek, ne yapmak istiyorsak bütün hepsinin çözüm merkezi müzedir. Onun için bu aracı kullanmak istedik. Uzun çalışmalar sonrasında kadın temasını seçtik. Kadın temasını seçtikten sonra Antalya ile inanılmaz örtüştü. Antalya uluslararası marka olmuş, kendisini bir ülke kadar tanıtmış bir yer olduğunu için çok önemli. Artık dünya dijital, sanal bir dünya. Sanal ortam somut ortamdan daha güçlü. Şu anda Japonya’daki bir kadın, Alaska’daki bir bey, Hindistan’daki bir çocuk buna dahil olabilecek. Somut müzeden önce sanal müzeyi bu esasla kurmuş olduk. Bundan sonrası çok daha kolay olacak. Asıl büyük gücü böyle elde edeceğiz. Bu birinci etap. Buranın dünyada bir numaralı uluslararası kadın platformu oluşacağına inanıyoruz” dedi.

Antalya Kadın Müzesi çalıştayına katıldığını bildiren Orhan Özçatalbaş da, “Bu çalışmanın geçen yıl bir ön toplantısı yapılmıştı. Bende kırsal kadın ve kırsal alan kültürüyle ilgili tartışmıştık. Kırsal alanda kadın önemli bir üretici. İş hayatında, sanatta, sağlıkta ve başka sektörlerde kadının farklı başlıklar altında ele alınması gerektiğini konuşmuştuk. Bizim öz kültürümüzün temeli kırsal alana dayalıdır. Kent kültürü kırdaki öz kültürümüzün bozulmuş ya da yıpranmış halidir. Tarihsel anlamda yörük kültürü ve öz kültürümüze yönelik kırsal alandan örneklerin konulduğunu görüyorum. Daha projenin başındayız ama önümüzdeki günlerde kırsal alandaki münevver diyebileceğimiz kadınlarımız var. Onlarla da görüşülüp buraya eklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü, şuanda kırsal kadın, yörük ve Türkmen kültürünü anlatacak kadın sayısı yok denecek kadar az. Kırdaki kültürün sahibi olan ve bizzat yaşayan insanların da burada baskın hale getirilmesi gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından sanal Antalya Kadın Müzesi klavyenin düğmesine basılarak açıldı.

MÜZE’NİN DANIŞMA KURULU

Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV)’ın sahibi olduğu, başkanlığı’nı Nizamettin Şen’in, başkan yardımcılığını Yeliz Gül Ege’nin, küratörlüğünü ise Nevzat Çevik’in yaptığı Antalya Kadın Müzesi Danışma Kurulu şu isimlerden oluşuyor: Sibel Atasoy, Huriye Beken, Prof. Dr. Esma Durugönül, Melike Gül, İlkay Günal, Prof. Dr. Havva Işkan Işık, Serap Kocaoğlu, Sema Nur Kurt. Prof. Dr. Günseli Orhon, Feyza Özmen, Ebru Nalan Sülün ve Işık Yargın.

Antalya Kadın Müzesi’nde kadınlarla yapılmış röportajlar, heykeller, yörük kadın kıyafetleri sergileri bulunuyor.
Kaynak: İHA