Türk Sağlık Sen'den Performans Ödemelerine Tepki

Türk Sağlık Sen Manisa Şubesi Başkanı Rıtvan Mutlu, sağlık çalışanlarına yönelik yapılan performans ödemelerinin ciddi bir sorun haline geldiğini söyledi. Performans ödemeleri için yapılan yeni düzenlemenin çok ciddi sıkıntıları beraberinde getireceğini kaydeden Mutlu, “Pansuman tedbirler, sağlık çalışanlarının ekonomik ve sosyal problemlerine çare olamaz” dedi.

Türk Sağlık Sen'den Performans Ödemelerine Tepki
Sağlıkta yaşanan sorunlara bir yenisinin daha eklendiğini belirten Türk Sağlık Sen Manisa Şubesi Başkanı Rıtvan Mutlu, bu durumu düzeltmek yerine idarecilerin şimdi de performans ödemelerini düşürdüğünü kaydederek şöyle konuştu: “Tüm kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan çalışanlar sabit ek ödemeleri genel bütçeden alırken sadece sağlık çalışanlarına bu para döner sermaye bütçesinden ödeniyor” diye konuştu.

Performans ödemelerinin son yıllarda hızla düşüp 5, 10 lira gibi komik rakamlara indiğini belirten Mutlu, şunları söyledi: "Hal böyle iken mali haklar söz konusu olduğunda sağlık çalışanları için söylenen ‘Siz de döner sermaye alıyorsunuz’ tamamen içi boş bir ifade olup çıktı" diyen Mutlu, "Özellikle Sayıştay raporuyla birlikte sabit ek ödemelerin toplamının, dağıtılabilir döner sermaye tutarından yüksek olduğu hastanelerde döner sermaye performans ödemesi yapılmaması yönünde Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumunun yazısıyla birlikte küçük hastaneler başta olmak üzere yaklaşık 300’e yakın hastanede hekimler hariç tüm çalışanlar için performans ödemesi sıfırlandı. Hekim arkadaşlarımızın kayıpları çok ciddi duruma ulaştı."

Türkiye Kamu Hastaneler Kurumunun, genel sekreterliklere yüzde 65’e kadar döner sermaye dağıtma yetkisini verdiğini anlatan Mutlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Döner sermaye dağıtımında yüzde 65’e çıkılarak döner sermaye mağduriyetinin tamamen çözüldüğü ifade edilmektedir. Ancak her kamu hastane birliğine bağlı sağlık tesislerinde dağıtılan ek ödemelerin toplamı o birliğin toplam döner sermaye gelirinin yüzde 50’sini aşamayacaktır. Yüzde 50 kriteri ile bir çalışana verildiği oranda diğer bir çalışandan kısalacağı anlamı çıkmaktadır. Bu durumda yüzde 65’lik dağıtılacak miktar birlik bünyesindeki hastanelerin dağıtılacak gelirinin yüzde 50’sini geçmeyecek kriteri dağıtılacak miktara bir fren olacaktır.”

Dağıtılacak ek ödeme miktarının yüzde 65’e çıkarılması ile ilgili yetkinin ekim ayından itibaren genel sekreterliklere verildiğini anlatan Mutlu, sözlerine şöyle devam etti: “Yüzde 65 oranı performansa dayalı ek ödeme alamayan hastaneler için kısmi bir iyileştirme sağlarken, geliri yüksek olan hastaneler için bir anlam ifade etmemektedir. Hatta birlik bazında yüzde 50 kriteriyle düşünüldüğünde geliri yüksek olan hastanelerde çalışanların aleyhine olacaktır. Geliri yüksek olan hastaneler yüzde 50 ayarı dağıtabilecek miktarının altında performansa dayalı ek ödeme dağıtmak zorunda kalacaktır. Bu durum geliri yüksek hastanelerde çalışan sağlık çalışanlarının performansa dayalı ek ödemelerinde alacakları ücretlerin azalması ve çalışanların zararına olacaktır. Bir yeri kurtarma çabası başka bir yeri batırmak olarak sonuçlanacaktır. Çökmüş olan döner sermaye sistemi yamalı bohça şeklinde dönüştürülerek pansuman tedbirleri sağlık çalışanlarının ekonomik ve sosyal problemlere çare olamaz.”

Döner sermayenin amacının kanun ve yönetmeliklerde çalışanların kadro görev, unvan ve birimleri gibi unsurları dikkate alarak kaliteli ve verimli hizmet sunumunu teşvik etmek olarak belirlendiğini dile getiren Mutlu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Yani çalışanlara çalışma ile ilgili kriterlere bağlı olarak çalıştıkları kadar performans ödemesi verileceği taahhüt edilmiştir. Bu düzenleme ile çalışanların cebinden alıp ötekine vermek gibi bir durum ortaya çıkmaktadır. Döner sermayenin mantığına ters olan bu düzenleme çare değildir. Burada yapılması gereken herkesin bir başkasının gelirine engel olmadan alın terinin karşılığını hakça almasıdır.”
Kaynak: İHA