İş Yeriniz Çok Gürültülüyse Bu Habere Dikkat

Aspir Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi Genel Müdürü ve İş Güvenliği Uzmanı Baran Özgör, işyerlerinde yaşanan sorunların başında gelen gürültünün işverene büyük cezalar getirebileceğini ifade ederek önemli uyarılarda bulundu.

İş Yeriniz Çok Gürültülüyse Bu Habere Dikkat
Her iş yerinin yasal sorumlulukları olduğunu bu sorumluluk ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen işyerlerinin ise yine yasa ve mevzuatlarla belli cezalara tabi tutulduğunu hatırlatan Aspir Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi Genel Müdürü ve İş Güvenliği Uzmanı Baran Özgör, işyerindeki gürültü konusunun da bu sorumluluk ve yükümlülüklerden biri olduğunu belirtti.

Özgör, “Öncelikle işyerinde çalışanların maruz kaldığı gürültü miktarı kişisel gürültü maruziyeti ölçümü yapılarak belirlenmelidir, daha sonra ölçüm sonuçlarına göre iş ekipmanının yaydığı gürültü teknik önlemlerle azaltılmalı eğer bu mümkün değilse en son önlem olarak çalışanlara uygun kulaklıklar verilmeli ve kullanım durumları denetlenmelidir” dedi.

GÜRÜLTÜNÜN MARUZİYETİ, DÜZEYİ VE SÜRESİ BELİRLENMEK ZORUNDADIR

“İşyerleri yetkili kuruluşlardan yardım alarak var olan gürültünün miktarı türü düzeyi ve süresi konusunda bilgi sahibi olmalıdır” diyen Özgör, gürültü kıstasını ise şu örnekle aktardı:

“Gündelik hayatta normal ses tonuyla konuşulduğunda yayılan gürültü yaklaşık 55-60 DB düzeyindedir. Bir çim biçme makinesinin 10 metre yakınındayken işittiğimiz gürültü ise yaklaşık 80 db dir. Haftalık gürültü maruziyeti 87 db’lin üzerinde olmamalıdır. Ayrıca işyerlerindeki gürültü 80 db lin altına düşürülmelidir. Gürültü çalışan üzerinde işitme kaybı başta olmak üzere sinir bozukluğu korku tedirginlik yorgunluk stres uykusuzluk gibi etkilere de yol açmaktadır.”

BU ÖNLEMLERİ GÖZ ARDI ETMEYİN

Kolay ve basit önlemlerle hem işveren hem de çalışan adına gürültü konusunda yaşanacak sıkıntıların ortadan kaldırılabilineceğinin altını çizen Özgör, konunun detayını şu şekilde anlattı:

“Gürültülü ortamda kullanılan kulak koruyucuların belirli miktarda gürültüyü emebilme seviyeleri vardır. Bazı kulaklıklar 10 desibel bazıları ise 30 desibel gürültüyü emebilme özelliğine sahiptir. Gürültülü bir ortamda manşon tipi bir kulaklık gürültüyü 30 desibel kadar düşürebilir. 100 desibel gürültü olduğunu düşünelim. Burada 30 desibel düşüren kulaklık verildiğinde gürültü düzeyi 70 desibele düşürülmüş olur. 80 desibelin altında bir düzeye düşürüldüğünde bu makuldür. Ancak 100 desibel gürültü olan bir ortamda 10 desibel düşüren kulaklık kullanıldığında bu sağlıklı sonuç vermez çünkü çalışanın maruz kaldığı gürültü miktarı 90 db olacaktır. Çok gürültülü ortamda çalışan insanlarda zamanla ortaya çıkan etkenlerin başında işitme kaybı gelir. Bu bir meslek hastalığı olduğu için işyeri sahibine de büyük bir yük getirir. Ayrıca çok gürültülü ortamda çalışan kişilerde stres faktörü ön plana çıkar. Bunun psiko-sosyal etkileri çok fazladır. Yoğun iş stresi altında çalışan insanlar işten eve döndüklerinde ev ortamında da gergin anların yaşanmasına neden olabilirler. Dikkat kaybı, iletişim bozuklukları da yaratır aşırı gürültü. İş güvenliği uzmanı bir işyerine gittiğinde o ortamın gürültü ölçümlerini ister. Eğer iş yeri standardın üzerinde bir gürültü içinde ise işverene gürültünün düşürülmesi ya da çalışanın bu gürültüden en az şekilde etkilenmesi için gerekli olan kişisel korunma yollarını raporla sunar. İşveren, iş güvenlik uzmanının önerilerini hayata geçirmez gürültülü ortamda çalışan kişi sayısı baz alınarak çalışan başına yaklaşık 2000 tl yaptırım uygulanır. İşyerinin tehlike sınıfına göre cezalar belli oranlarda artırılır. Gürültülü ortamda 100 kişilik çalışan kadrosuna sahip olan bir işyeri eğer gürültü maruziyetini önleyemezse yaklaşık 200.000 tl yaptırımla karşılaşacaktır.”
Kaynak: İHA