Kastamonu'da İl Genel Meclisi'nde 'Komisyon' Tartışması

Kastamonu İl Genel Meclisi’nin dün gerçekleştirilen 12’nci oturumuna komisyon tartışması damga vurdu.

Kastamonu'da İl Genel Meclisi'nde 'Komisyon' Tartışması
Arıcılık ile ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Komisyonu raporunun görüşülmesi sonrasında söz alan CHP Abana Meclis Üyesi Hasan Tığlı, hazırlanan raporun herhangi bir bağlayıcılığının olmadığını kaydederek, arı üreticilerinin gerçek sorunlarının dikkate alınmadan hazırlan komisyon raporu ile yol alınamayacağını öne sürdü. İl Genel Meclisi 12’nci oturumunu Başkanvekili Mehmet Butur’un başkanlığında gerçekleştirdi. Dün gerçekleştirilen 12’nci oturumunda komisyon tartışması yaşandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Komisyonu tarafından son yıllarda bal üretiminin düşüşü ve arı kolonilerinin yok olması sebepleri hakkında hazırlanan rapor mecliste tartışma konusu oldu. Raporu okuyan meclis Üyesi Ziya Kabakçı, arıcılığın mevsim şartlarındaki ani değişimler nedeniyle zor yapıldığını ve bu zorlamanın da bal üretiminde büyük değişimlerin yaşanmasına neden olduğunu söyledi.



Kabakçı, arıcılığın gelişmesi için arı hastalıkları ile daha fazla mücadele edilmesi ve kışlık ve baharlık bakımlarının yapılması gerektiğine işaret etti. Komisyon raporunun ardından söz alan CHP Abana İl Genel Meclisi Üyesi Hasan Tığlı, arıcılığın sorunları ve çözüm önerileri ile ilgili yapılan çalışmanın İl Genel Meclisi olmadığını ifade etti.

Arıcılıkla ilgili sorunlar ve çözüm önerileri hakkında İl Genel Meclisi gündemine 4 defa önerge geldiğine dikkat çeken Hasan Tığlı: “Yaklaşık 1 yılda 4 defa aynı konuyu komisyon çalışması ile meclisin gündemine getiriyoruz. Bizler arı üreticisi değiliz. Bu konuların asıl muhataplarına anlatılması gerekirken yılda 4 defa aynı konunun ısrarla meclis üyelerine anlatılmasını anlamış değilim. Biz İl Genel Meclisi olarak İl Özel İdare’den bütçe sağlayarak Kastamonu’da arıcılığın nasıl geliştirilebildiği ile ilgilenmiyoruz. Aynı konuları temcit pilavı gibi ısıtıp ısıtıp meclisin gündemine getiriyoruz. Sırf komisyon çalışması yapma adına bu tür çalışma yapılmaz. Ayıptır, yazıktır, günahtır” dedi.

“BİR ARPA BOYU YOL ALAMAYIZ”

Arıcılıkla ilgili yapılacak olan çalışmada ilgili birlik temsilcilerinin, üniversitenin ve üreticilerin olmasının Kastamonu arıcılığının geleceği için daha hayırlı bir iş olacağına vurgu yapan Hasan Tığlı: “Arıcılar Birliği üreticileri de içerisine kapsayan ve üniversitenin de desteğini almış bir çalışma yapsa daha iyi olur. Abana’dan bir kamyon dolusu arı kovanı Antalya’ya gitti, kimse bilmiyor. Dışarıdan farklı yollar ile getirilen ballar Kastamonu kestane balı diye satılıyor, kimsenin haberi yok. Biz bu konulara eğilmemiz gerekirken farklı konuları işliyoruz. Arıcıların dertlerini dinlemiyoruz, arıcıların ne istediklerini bilmiyoruz. İl Özel İdare olarak diğer şehirlerde arıcılığın gelişmesi için hangi destekler veriliyor sorgulamıyoruz. Kastamonu’da arıcılığı ve bal üretimini yaygınlaştırmak istiyorsak bu konulara eğilelim ama gerçekçi olalım. Konunun muhataplarının sorunlarını göz ardı etmeden bir sempozyum çalışması yapılmasına katkı verelim. Yapacağımız çalışma dava verimli olur. Yoksa yapacağımız hiçbir komisyon çalışmasında bir arpa boyu yol kat edemeyiz” diye konuştu.

“MEMURLAR MASA BAŞINDA İŞ YAPMAYA ÇALIŞIYOR”

İl Genel Meclisi MHP Taşköprü Üyesi Salim Değirmenci ise masa başında bilgi vermeye çalışan Gıda, tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü memurları ile bu işlerin yürümeyeceğini belirterek: “Tarımda çalışan memurlar sahaya inmeden, tarım sektöründe yaşanan sorunları sahada araştırmadan masa başında bilgi vererek çözmeye çalışıyorlar. Eğer o memurlar çizmelerini giyip sahaya inme zahmetinde bulunsalar yaşadığımız sorunlara yerinde ve zamanında çözüm üretmiş oluruz” açıklamasında bulundu.
Kaynak: İHA