Aşı Yaptırmak Enfeksiyonu Önlüyor

Uzman Dr. Gözkeser, "Okul çağında çocukları enfeksiyonlardan korumanın temel yolu aşılardır"

DİYARBAKIR - Memorial Diyarbakır Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Uzman Dr. Ersin Gözkeser, okul gibi kalabalık ortamların, enfeksiyonların yayılma riskini artırarak çocukların daha sık hastalanmasına neden olduğunu söyledi.

Gözkeser yaptığı açıklamada, okul çağındaki çocukların enfeksiyonlardan nasıl korunması gerektiği hakkında bilgi verdi.

Kalabalık ortamların enfeksiyon riskini artırdığına dikkat çeken Gözkeser, "Okul çağında çocukları enfeksiyonlardan korumanın temel yolu aşılardır" dedi.

Aşının çocuk sağlığı açısından büyük önem taşıdığının altını çizen Gözkeser, "Birçok enfeksiyona karşı koruyucu olan bu aşıların yaptırılması önerilmektedir. Ayrıca hastalıklardan kesin olarak koruyan en önemli tedavi yöntemi aşılardır. Özellikle rutin olarak yapılan aşılar ihmal edilmemelidir" diye konuştu.

Aşının yanında alınacak bazı önlemlerin bu riskin en aza indirilmesine yardımcı olduğuna vurgu yapan Gözkeser, şunları kaydetti:

"Elleri yıkamak alışkanlık haline getirilmeli, Temas halinde oldukları eşyalar ve alanlar temizlenmeli, kış aylarında giysi seçimi çok önemlidir. Kalın giysilerin tercih edilmesi çocuğun terleyip hastalanmasına neden olabilir. Bu yüzden tek bir kalın giysi yerine pamuklu ve cildin hava almasını sağlayan iki kat ince giysiler tercih edilebilir. Küçük bebeklerde ise mutlaka başlık kullanılması gerekir. Çünkü baş bölgelerindeki ısı kaybı fazladır. Kişisel bakım ihmal edilmemeli, hapşırırken nefesini nasıl muhafaza edeceği öğretilmeli, beslenme alışkanlığı kontrol altında tutulmalı, yaraya ilk müdahale anne ve babalar tarafından yapılmalıdır."
Kaynak: AA