Reçine Üretimi Artacak, İthalat Azalacak

İlaçtan parfümeriye, asfalttan tekstile, lastik ve kağıt sektörlerine kadar geniş bir kullanım alanı olan reçinede, 100 milyon dolara ulaşan ithalatın, doğal reçine üretimiyle önlenebileceği bildirildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ile Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Dairesi Başkanlığı iş birliğinde yürütülen reçine üretim projesinin bir ayağı da Yalova'nın Armutlu ilçesinde gerçekleştiriliyor. Armutlu'da bu yıl ağaç başına 2,5-3 kilogram reçine elde edildi.

KTÜ Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Deniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada reçine üretimi projesi hakkında bilgi verdi.

Deniz, Türkiye'de akma reçine üretiminin artırılmasına yönelik araştırmalar yaptıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Türkiye'de şu anda reçine üretimi 2000 yılından bu yana 'yok' denilecek kadar az. Avrupa Birliği'nde sentetik reçine üretimine sınırlamalar getirildi. Bundan dolayı Türkiye'deki doğal reçine üretimine her geçen gün talep artıyor. Bizim de amacımız üniversite olarak, projemizle beraber özel sektörü de aramıza alarak, yurt dışı firmaları da yanımıza alarak, Orman Genel Müdürlüğünün de desteğiyle 'Verim artışı nasıl sağlayabiliriz, hangi yöntemi tatbik edelim, hangi ağaçlarda reçine üretimine gidelim?' bunları detaylı olarak araştırmaya çalışıyoruz."

- Ağaç başına ortalama 2,5-3 kilogram reçine

Bu yıl Yalova Armutlu'da 3 ayrı yerde reçine üretimi yaptıklarını anlatan Deniz, ağaç başına ortalama 2,5-3 kilogram reçine aldıklarını, bunun da önemli bir rakam olduğunu ifade etti. Deniz, şöyle devam etti:

"Bu yıl Kocaeli'nde de sahil çamı olarak çalıştık. Buradan Muğla-Köyceğiz, İçel-Silifke ve Kızılçam'a geçeceğiz. Bu bölgelerde alınan 2,5-3 kilogramlık verimler Türkiye'deki reçineye dikkat edilirse ciddi verimler alınabileceğinin ispatıdır. Yeter ki elemanlarımızı iyi yetiştirelim. Orman İşletme Müdürlükleri de bize uygun sahalar tahsis ederse çok yüksek verim alınabilir."

- "Ham haldeki kilogramı 3 dolar civarında"

Deniz, reçinede "kolofan" ve "terebentin" diye iki ayrı ana bileşenin olduğunu belirterek, kolofanın, Türkiye'de asfalt, tekstil, zımpara, lastik ve kağıt başta olma üzere pek çok sektörde yarı mamul ve mamul halde kullanıldığını anlattı.

Terebentinin ise daha değerli olduğunu ve ilaç sanayisinde, eczacılıkta ve parfümeri alanlarında kullanıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Reçinenin ham, yani şu anda üretmiş olduğumuz haldeki kilogramı 3 dolar civarında. Bunu terebentin ve kolofana ayırdığımız zaman çok daha fazla bir para ediyor. 2012 yılındaki TÜİK verilerine bakıldığında ithalat kaleminde 80 milyon dolar reçinenin işlenmiş ürünlerine para verdiğimiz anlaşılıyor. 4 yıl boyunca reçine üretimi yapılmadığı için artan talebin de etkisiyle ithalat 100 milyon dolar civarına çıktı. Biz bu kadar dövizi yurt dışına ödeyeceğimiz yere bunun maden kaynağı Türkiye'de var ve bunu nasıl en kaliteli üretebiliriz, ormanlarımızı, ağaçlarımızı tahrip etmeden, ham haliyle nasıl işleyebiliriz, buraya kafa yorup, Orman Genel Müdürlüğü, üniversiteler ve özel sektörle beraber çalışma yapılması gerektiğine inanıyoruz."

Yalova Orman İşletme Müdürü Mustafa Güner de ülke ormanlarında reçinenin çok olmasına rağmen üretilmediği için yurt dışından ithal edildiğini belirtti.

Kaynak: AA