Katalonya'daki Bağımsızlık Yanlısı Girişimler

MADRİD - İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetim hükümetinin Başkan Yardımcısı Neus Munte, Anayasa Mahkemesinin kararına rağmen bağımsızlık deklarasyonunda öngörülen planı uygulayacaklarını belirterek "Egemen bir parlamentonun yetkilerini yerine getiriyoruz ve getireceğiz. Siyasi arzu, geçtiğimiz Pazartesi günü kabul edilen kararı ve parlamentonun verdiği yetkiyi uygulamaya devam yönündedir" dedi.

Munte, İspanyol hükümetinin itirazı üzerine Katalonya parlamentosunda kabul edilen bağımsızlık sürecini başlatan deklarasyonun askıya alınmasını oy birliğiyle kabul eden Anayasa Mahkemesinin kararı ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

"Egemen bir parlamentonun yetkilerini yerine getiriyoruz ve getireceğiz. Siyasi arzu, geçtiğimiz Pazartesi günü kabul edilen kararı ve parlamentonun verdiği yetkiyi uygulamaya devam yönündedir" ifadesini kullanan Munte, kabul edilen deklarasyonda "Anayasa Mahkemesinin kararlarına uyulmaması"na ilişkin ibare de bulunduğunu söyledi.

Munte, "Anayasa Mahkemesinin kararına uyulmaması halinde Katalonya özerk yönetimindeki 21 üst düzey siyasetçinin yetkilerinin alınacağı" iddialarını da değerlendirerek "Bununla ilgili henüz hiçbir bildirim almadıklarını" belirtti.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un "Demokrasiyi ve Katalanların haklarını savunuyoruz" sözlerini de eleştiren Munte, "Hangi haktan bahsediyor? Halkın kendi geleceğine karar verme hakkı mı? Her ne olursa olsun demokrasi ile oynandığı filan yok. Demokrasi oldukça sağlıklı ve savunuluyor" görüşünü savundu.

Kaynak: AA