Obama'nın Göçmenlik Planı Yüksek Mahkeme'ye Taşınıyor

ABD Adalet Bakanlığının, ülkede yasa dışı ikamet eden 5 milyon civarında göçmeni sınır dışı edilmekten korumaya yönelik planın alt mahkeme tarafından durdurulmasının ardından, konuyu Yüksek Mahkemeye götürmeyi planladığı bildirildi

ABD Adalet Bakanlığı, Başkan Barack Obama'nın, ülkede yasa dışı ikamet eden 5 milyon civarında göçmeni sınır dışı edilmekten korumaya yönelik planının alt mahkeme tarafından reddedilmesi üzerine, Yüksek Mahkemeye başvuru yapmaya hazırlanıyor.

Adalet Bakanlığı Sözcüsü Patrick Rodenbush, yaptığı yazılı açıklamada, bakanlığın, temyiz mahkemesinin 1'e karşı 2 oyla aldığı karara katılmadığını ve konuyu Yüksek Mahkemeye taşıma niyetinde olduğunu bildirdi.

Rodenbush, bakanlığın, göçmenlik konusundaki hukuki ihtilafa mümkün olduğu kadar hızlı çözüm bulmaya dönük adımları atma kararlılığını sürdürdüğünü, böylece İç Güvenlik Bakanlığı'nın, ABD ile uzun süredir bağı bulunan ve Amerika'da çocuklarını yetiştiren insanlara değil, en kötü suçlulara öncelik verebileceğini belirtti.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada da  "Mahkemenin kararına kuvvetle karşıyız. Yüksek Mahkeme ve Kongre, federal hükümetin göçmenlik yasalarımızı uygulamada öncelikleri belirleyebileceğini net ortaya koymuştur" ifadesi kullanıldı.

Obama, kasım ayında, çocukları vatandaş ya da oturma iznine sahip olup da kendileri kaçak statüsünde olan velilerle ülkeye çocuk yaşlarda kaçak yollarla giren diğer göçmenlerin belirli kriterleri karşılamaları halinde sınır dışı edilmesini önlemek için başkanlık kararnamesi yayımlamıştı. Ancak, yürütme yetkilerinin aşıldığı gerekçesiyle Kongre'deki Cumhuriyetçilerden yoğun eleştiriler alan plan, 26 eyalette mahkemeye taşınmış ve en son dün de New Orleans'daki federal temyiz mahkemesi tarafından durdurulmuştu.
Kaynak: AA