54.5 milyon seçmen sandığa gidiyor

Türkiye bugün 175 bin sandıkta kullanılacak 54.5 milyon oyla yeni Meclis'i oluşturacak. 32 ilde seçmen, oylarını 07.00 - 16.00 arasında diğer illerde 08.00 - 17.00 arasında kullanacak

54.5 milyon seçmen sandığa gidiyor
54.5 milyon seçmen sandığa gidiyor
Türkiye bugün kaderini belirlemek için sandık başına gidiyor. 7 Haziran'da ortaya çıkan siyasi tablo nedeniyle katılımın son yılların en yüksek oranına ulaşması beklenen 1 Kasım seçimlerine 16 siyasi parti katılacak. Seçimlerde 54 milyon 49 bin 940 seçmen, 175 bin 6 sandıkta oyunu kullanacak. Seçimde 16 siyasi parti yarışacak. Bunlardan AK Parti, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Halkların Demokratik Partisi, Komünist Parti, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi, Vatan Partisi ve Halkın Kurtuluş Partisi tüm illerde seçime katılacak. Hak ve Özgürlükler Partisi 78, Doğru Yol Partisi 67 ve Liberal Demokrat Parti 61 seçim çevresinde seçime katılacak. Türkiye genelinde 21 bağımsız milletvekili adayı yarışacak.

32 İLDE 07.00-16.00 ARASINDA

Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis'te 07.00-16.00 arasında oy kullanılacak. Diğer illerde ise 08:00 - 17:00 arasında oy verilecek. Oy vermenin saat 16:00'da sona ereceği illerde sandıklar saat 17:00'ye kadar açılmayacak. Doğudaki illerde saat 16:00'da, diğer illerde 17:00'de sandık başında sırada bulunan ancak o dakika itibariyle henüz oyunu kullanamamış seçmenler, kimliklerini sandık kurulu başkanına vererek oylarını kullanmaya devam edecekler. Gümrük kapılarında da oy kullanma işlemi bugün saat 17:00'ye kadar sürecek.

KİMLİK ŞART VE YETERLİ
Seçmen bilgi kağıdı kendisine ulaşmayan veya kaybeden vatandaşlar da oy kullanabilecek. Bu seçmenler, üzerinde TC kimlik numarası olan, nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport, evlenme cüzdanı, avukatlık kimliği ve resmi devlet kurum kimliği gibi geçerli bir kimlikle oy verebilecekler. Seçmen kartı olsa da bu kimliklerin bulunması zorunlu. Kimliği olmayan kişi, seçmen kartı olsa da oy kullanamayacak. Seçmenler nerede oy kullanacaklarını YSK'nın internet sitesinden öğrenebilecek. Oy verme işlemi sırasında gebeler, hastalar, engelliler ve yaşlılara öncelik tanınacak. Okuma yazma bilmeyen seçmene, yardım istemesi durumunda, sandık kurulu başkanı parti işaretlerinin hangisinin hangi partiye ait olduğunu açıklayacak.

CEP TELEFONLARI SANDIK KURULUNA
Seçmen oy kabinine girerken cep telefonunu sandık kuruluna bırakacak, çıkarken alacak. Sandığın etrafındaki 100 metre çapındaki alanda, sandık kurulu başkan ve üyeleriyle oy vermek üzere gelen seçmenler, siyasi partilerin adayları ve gözlemcileri, bağımsız adaylar ve gözlemcileri dışında hiç kimse duramayacak. Sandık başında görevli partili kurul üyeleri, adaylar ve gözlemciler (müşahitler), rozet, amblem veya partisini belirtir herhangi bir işaret taşımayacak. Sandık başkanının çağırdığı zabıta kuvvetleri dışında zabıta amir ve memurları ile resmi üniforma giymiş kimseler ve silah taşıyanlar sandık alanına giremeyecek.

SAAT 18.00'E KADAR PROPAGANDA YASAK
Seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, YSK yasakları kaldırıncaya kadar propaganda yapamayacaklar. Bir siyasi parti üyesi olmayan kişinin cep telefonuna sesli veya görüntülü mesaj gönderemeyecek. Bugün saat 06.00'dan 24.00'e kadar alkollü içki satılamayacak, içkili ve genel yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak, eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek.