8. Uluslararası Bilgi Güvenliği Ve Kriptoloji Konferansı

ANKARA - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, "Her seçimde DDOS saldırıların en az 10 kat arttığını görüyoruz. Bununla ilgili gerekli tedbirlerin daha da iyi alındığını biliyorum. Bu tedbirlerin azami ölçüde alınması gerektiğini tekrar hatırlatmak istiyorum" dedi.

Sayan, Bilgi Güvenliği Derneği tarafından ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen, 8. Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı'nın açılışında, yeni Türkiye’yi siber güvenlik alanında da ileriye taşımak için başkanlığını yaptığı kurumun tüm olanaklarını seferber edeceğini söyledi.

Bu yıl dünyada mobil cihazlar üzerinden yapılan ödeme miktarının 507 milyar dolar civarında olduğunu ve bu rakamın her yıl yüzde 40 artmasının beklendiğine dikkati çeken Sayan, internete bağlanan cihaz sayısının 2020'de 50 milyarı bulacağının tahmin edildiğini söyledi.

Sayan, gelişen ve aynı zamanda saldırılara açık olan siber ortamı ve kritik altyapıları korumanın bir zorunluluk olduğunu dile getirdi.

İnternet ortamında saldırılara karşı korunma sağlanmasının son derece pahalı ve zor olduğunu anlatan Sayan, gözden kaçırılan en küçük açıklık veya yapılan basit bir hatanın geri döndürülemez sonuçlar doğurabildiğini belirtti.

Sayan, hayatın her alanına giren kişisel bilgisayarların, tabletlerin ve akıllı telefonların siber atak kaynağı ve zafiyeti haline geldiğinin bilincinde olarak önlem ve tedbirler alınması, siber güvenlik zincirinin en zayıf halkası olan insan faktörü için de eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yapılması gerektiğini bildirdi.

Kritik altyapılarda yaşanacak kesintinin ülke çapında travmalar oluşturabileceğini vurgulayan Sayan, "Artık savaşlar fiziksel dünyadan ziyade sanal ortam üzerinde gerçekleştirilmekte ve muazzam zararlar ortaya çıkmaktadır" dedi.

Siber Güvenlik Kurulu kararı doğrultusunda oluşturulan Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) İhbar Faaliyetleri kapsamında 2014 yılı başından bugüne kadar 16 bin 300 siber olayın değerlendirilip gerekli işlemlerin yapıldığını belirten Sayan, Türkiye çapında 200’e yakın lokasyonda kurulan Balküpü Sistemi ile 330 değişik zararlı yazılım türü ve 5 milyonun üzerinde bulaşma girişiminin tespit edildiğini kaydetti.

4,5G'de yüzde 45'e kadar yerlilik konusunda şart getirildiğini anımsatan Sayan, donanımla ilgili yerlilik belgesi veren bir kurumun olduğunu ancak yazılımla ilgili "bu yerlidir, bunun denetimleri yapılmaktadır" diyecek bir kurumun bulunmadığını, bu konuda öncü olabileceklerini söyledi.

Seçim öncesinde alınan tedbirlere de değinen Sayan, "Her seçimde DDOS saldırıların en az 10 kat arttığını görüyoruz. Bununla ilgili gerekli tedbirlerin daha da iyi alındığını biliyorum. Bu tedbirlerin azami ölçüde alınması gerektiğini tekrar hatırlatmak istiyorum" şeklinde konuştu.

- "Siber güvenlik milli güvenliğin en önemli olgusu haline geldi"

Bilgi Güvenliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Atalay da 80'li yıllarda virüsler şeklinde ortaya çıkan siber güvenlik olgusunun bugün milli güvenliğin en önemli unsuru haline geldiğini kaydetti.

Siber saldırılara ilişkin bilgi veren Atalay, "Dün 28 milyon 290 bin 979 siber saldırı yapıldı. Mobil cep telefonlarına yönelik tespit edilen kötücül yazılım sayısı 20 milyona ulaştı. Tehditlerin, tehlikelerin çok olduğu bir ortamda yaşıyoruz" dedi.

Konferansta, eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın video mesajı da gösterildi. Yıldırım mesajında, bakanlığı döneminde siber güvenlik konusunda farkındalık oluşturmak adına önemli çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Mesajında, siber güvenliğin milli güvenlik meselesi haline geldiğini ifade eden Yıldırım, siber güvenliğin kişi, kurum ve ülkelerin korkulu rüyası haline geldiğini dile getirdi.

Kaynak: AA