Kurt Üzümü birçok hastalığa iyi geliyor

Konya’nın Beyşehir ilçesinde görev yapan ortaokul müdürü Metin Yılmaz, dünyada Goji Berry olarak bilinen Türkiye’de “süper meyve” olarak nitelendirilen Kurt üzümünü yetiştirdi.

Kurt Üzümü birçok hastalığa iyi geliyor
Beyşehir’in Esence mahallesinde görev yapan Aşağı Esence Ortaokulu Müdürü Metin Yılmaz, uygulama bahçesi haline dönüştürdüğü bir tanıdığının evinin bahçesinde Türkler’in anavatanı olan Orta Asya’nın sembolü Himalayalar’dan dünyaya yayılan ve başta kanser olmak üzere pek çok hastalığa iyi geldiği ve uzun ömür verdiği belirtilen gençlik meyvesi Kurt üzümünü Beyşehir’de yetiştirmeye başladı.

Yılmaz, bahçeye incelemeye gelen Beyşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Musa Konuk’la birlikte ürünün ilk hasadını gerçekleştirdi. Metin Yılmaz, dünyaya “Goji” isimli bir firma tarafından tanıtılması nedeniyle “Goji Berry” denilen ürünün Türkçesinin “kurt üzümü” anlamına geldiğini söyledi.

Bitkinin ana vatanının Orta Asya olduğunu ve dünyanın en yüksek dağları olan Himalayalar’da yetiştiğini anlatan Yılmaz, dünyadaki besin değeri çok yüksek olan meyvelerden birisi olarak nitelendirildiğini belirterek, “Çok kuvvetli bir antioksidan olduğu bildirilen meyve, Çin’de tıp alanında yıllardır kullanılıyor” dedi.

Esence mahallesine okul müdürü olarak atanmasının ardından öğrenci velilerinin tarımdan geçimini sağlayan bir kitle olarak hep “emeğimizin karşılığını alamıyoruz’ diye şikayet etmesi üzerine bölgede alternatif olabilecek iyi gelir getireceğini düşündüğü bir bitkiyi deneme kararı alan Yılmaz, “İlçe Milli Eğitim Müdürümüzün desteğiyle, öğrencilerimizle birlikte bir araştırmaya koyulduk. Genelde yöremizde hep aynı tarım ürünleri etrafında dolaşılıyordu. Buranın iklimine ayak uydurabilecek hangi ürün olabilir diye bakarken, geleceğin ürünü olarak da nitelendirilen bu ürünün deneme dikimine karar verdik. Hem ekonomik değeri, hem de kurutulup da satılabilme imkanları açısından kurt üzümünü yetiştirdik. Yaş 70 lira olan ürünün kurusu 100 liraya satılıyor. Bu yıl ilk mahsulü aldık. Satışı internet üzerinden yapılıyor. Biz bunu bahçemizde denedik ve verim aldık. Konya’da çeşitli yerlerde fert olarak bazı kişilerin ektiğini biliyoruz. Bizim buradaki esas hedefimiz; bu bitkinin bölgemiz koşullarında da yetişebileceğini göstermek ve yaygınlaştırılabilmesi amacıyla üreticiye okul olarak örnek olmaktır. Velilerimizi bu anlamda cesaretlendirmek istiyorduk. Bunu başardığımızı düşünüyorum. İnşallah, alternatif ürün olarak bölgemizde de dikilir ve tercih edilmeye başlar diye umut ediyoruz.”

Yılmaz, kurt üzümünün önümüzdeki birkaç sene içerisinde ciddi talep gören bir meyve haline geleceğine inandığını dile getirirken, “Şu anda internet üzerinden ya da büyük firmalar aracılığıyla satışı gerçekleşiyor. Burada biz 4 fideyi toprakla buluşturduk. Aslında çeşitli yerlere diktik. Ama en erken burada diktiğimiz için iklime ayak uydurdu ve bu yıl ilk verimi elde edebildik” diye konuştu.

Kaynak: İHA