Brezilya Kalkınma, Sanayi Ve Ticaret Bakanı Monteiro Tahran'da

İran Ekonomi Bakanı Tayyibniya: "Brezilya Kalkınma, Sanayi ve Ticaret Bakanı'yla ticaret hacmimizi 5 milyar dolar seviyesine çıkartma konusunda anlaştık"

TAHRAN - İran Ekonomi Bakanı Ali Tayyibniya, Brezilya Kalkınma, Sanayi ve Ticaret Bakanı Armando Monteiro ile iki ülke ticaret hacminin 5 milyar dolar seviyesine çıkartılması konusunda anlaştıklarını belirtti.

Tayyibniya, Tahran'da temaslarda bulunan Brezilya Kalkınma, Sanayi ve Ticaret Bakanı Monteiro'yla bir araya geldi. Görüşmenin ardından basın mensuplarına bilgi veren Tayyibniya, "Brezilya Kalkınma, Sanayi ve Ticaret Bakanı'yla ticaret hacmimizi 5 milyar dolar seviyesine çıkartma konusunda anlaştık. Her iki ülkenin kapasitesi göz önüne alındığında bu rakam, ulaşılabilecek bir rakamdır" dedi.

Tayyibniya, konuk bakanla iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesi ve yatırım imkanlarını da görüştüklerini vurgulayarak, "Gelecek aylarda İran-Brezilya Ekonomik İşbirliği Ortak Komisyonu kurulacak. Komisyonun kurulmasından önce banka, sigorta, gümrük ve ortak yatırımlar hakkında gerekli düzenlemeleri yapacağız" ifadelerini kullandı.

Brezilya Kalkınma, Sanayi ve Ticaret Bakanı Monteiro da İran ve P5+1 ülkeleri arasında nükleer anlaşmaya varılmasının ardından iki ülke ilişkilerinin artıracağını söyledi.

Monteiro, "Nükleer anlaşmanın uygulanması bizim İran'la ilişkilerimizi arttırmamız için çok önemlidir. Bundan böyle İran'ın uluslararası toplum arasına dönmesi ve buna bağlı olarak dış ilişkilerini ve yatırım imkanlarını geliştirme zamanı gelmiştir" diye konuştu.

İran Ekonomi Bakan Yardımcısı Muhammed Hazai, dün, "İran-Brezilya Ticaret Konferansı"nda yaptığı konuşmada, "BRİCS ülkeleri, BRİCS Bankası'nı kurdular. İran'ın da yakın gelecekte bu bankanın üyesi olmasını ümit ediyoruz. Böylece iki ülke arasındaki ilişkiler daha da artacaktır" değerlendirmesinde bulunmuştu. Hazai, iki ülke ticaret hacminin 2014 yılında yaklaşık 400 milyon dolar civarında olduğunu belirtmişti.

Beraberindeki 35 kişilik ticaret heyetiyle Tahran'da bulunan Monteiro'nun, İran Petrol Bakanı Bijen Zengene'yle de bir araya gelmesi bekleniyor.
Kaynak: AA