Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Açıklaması

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, basın toplantısında gazetecilerin çözüm süreci ve yerli otomobil ile ilgili sorularını yanıtladı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli’nin Gebze ilçesinde gazetecilerle bir araya geldi. Gazetecilerin çözüm süreci ile ilgili sorularını yanıtlayan Bakan Işık, "Silahı tamamen bırakana kadar ve özellikle gömüp üzerine beton dökene kadar çözüm süreci buzdolabında kalmaya devam edecek" dedi.

Gebze’de basın mensupları ile buluştuğu kahvaltı organizasyonunda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Tek parti iktidarı olursa çözüm süreci buzdolabından inecek mi? Çözüm sürecinin buzdolabından inmesinin tek bir şartı var. O da terör örgütünün silahları tamamen bırakıp, silahları gömmesi ve Türkiye’nin dışına çıkması. Bu olmadan çözüm süreci buzdolabından inmez. Türkiye büyük bir samimiyetle çözüm sürecini başlattı. Bu çözüm sürecinin akamete uğramasının sorumlusu da terör örgütünün 7 Haziran seçimlerinin sonuçlarını yanlış okumasıdır. Terör örgütü, ‘Nasıl olsa geçici bir seçim hükümeti var. Bu kadar zayıf bir hükümet bize operasyon kararı alamaz. Uluslar arası konjonktürde lehimize. Bazıları ’Çözüm sürecini sonlandıralım, terörü tırmandıralım ve devlete istediklerimizi kabul ettirelim’ diye çok yanlış bir hesap yaptı. Şu anda da o yaptığı yanlış hesabın ağır bedellerini ödüyor" diye konuştu.

Hükümetin bütün iyi niyetini ortaya koyduğunu söyleyen Bakan Işık konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

"Bunun da çok önemli iki sonucu oldu. Birincisi, daha önce Kandil’e yapılan operasyonlarda sürekli uluslar arası camia Türkiye’yi eleştiriyordu. ‘Türkiye bir başka ülkenin topraklarını bombalıyor’ şeklinde hep eleştirilirdi. İlk defa Kandil’e yapılan bu operasyonlar sadece Irak’ın resmi söyleminin dışında bir tepki almadı. Bunun sebebi Türkiye Cumhuriyeti’nin çözüm sürecini başlatarak bu noktadaki iyi niyetini ortaya koymuşken terör örgütünün bu süreci sabote etmesidir. İkincisi de, biliyorsunuz terör örgütü bölge insanına sürekli ‘Sokağa çıkın, eylem yapın’ gibi çağrılarda bulunuyor. Özellikle bazı odaklar da bunu destekliyorlar, hatta provoke etmeye çalışıyorlar ama vatandaş sokağa çıkmıyor."

"SİLAHLAR GÖMÜLENE KADAR ÇÖZÜM SÜRECİ BUZDOLABINDA KALACAK"

"Güneydoğu’da insanlar terör örgütünün, onun siyasi uzantısının ve birtakım paralel medya gruplarının bu çağrısına kesinlikle olumlu cevap vermiyor. Bunun tek sebebi bölge insanının, ‘Devlet bu konuda samimi bir adım attı. Bu adımı siz baltaladınız. O yüzden ben bu yolda sizinle yürümem’ anlayışında olması. Çözüm sürecinde Türkiye her türlü siyasi riski göze alarak bir adım attı. Ama terör örgütü özellikle 7 Haziran seçimlerinin sonucunu yanlış okuyunca da şimdi ağır bir şekilde bedelini ödemeye devam ediyor. Silahı tamamen bırakana kadar ve özellikle gömüp üzerine beton dökene kadar çözüm süreci buzdolabında kalmaya devam edecek."

"YERLİ OTOMOBİL İÇİN BABAYİĞİT ÇIKACAKSA İŞİN RİSKİNİ DE ÜSTLENECEK"

Yerli otomobil konusunda değerlendirmelerde bulunan Bakan Işık, yerli otomobil için çıkacak babayiğitin bu işin riskini de üstlenmesi gerektiğini belirterek, “Tabi bu babayiğit konusu farklı bir konu. Bir kere babayiğit dediğimiz kişi buraya sermaye koyacak. Projeye destek konusunda Kocaeli’de hiçbir sorun yok. Geçen gün sanayi odası başkanı ile konuşmamızda, daha önce 2011 yılında SAAB’ın markasını almayı teklif etmişlerdi. Ama babayiğit konusu ayrı bir konu. Babayiğit bu işin riskini üstlenecek. Sermaye koyacak. Şu anda bu konuyla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Belki bir babayiğit çıkacak ve tamamını ben yaparım diyecek. Belki de bir konsorsiyum olacak. Belki de farklı bir model olacak. Ama biz devlet olarak, hükümet olarak bu projeyi Allah’ın izniyle hayata geçireceğiz. Bunları konular olgunlaştıkça paylaşacağız. En büyük hassasiyetimiz, bazı konuları olgunlaşmadan açıklayıp projenin akamete uğramasını istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

"KOALİSYON KURULAMAYINCA HAZIR OLAN PROTOTİPLERİ SERGİLEDİK"

Bakan Işık, "Bazı aklıevveller ‘seçim öncesi’ diyorlar. Bunlar ya benim erdiğimi iddia ediyorlar ya da çok müthiş öngörü sahibi olduğumu. Biz hatırlarsanız 28 Mayıs tarihinde daha önce SAAB markasıyla üretilen 4 arabanın tüm fikri mülkiyet haklarını satın aldık. Biz buradan başladık. Ama dedik ki ilk 4 prototip Ağustos ayında üretilmiş olacak. Ağustos ayında 4 tane prototip üretildi. Şimdi ben, Mayıs ayında öyle ileri görüşlü bir adamım ki, 7 Haziran da koalisyonun çıkacağını, koalisyonların kurulamayacağını ve 1 Kasım’da tekrar seçim olacağını gördüm ve prototipleri 1 Kasım seçimlerine yönelik hazırladım. Halbuki ben 28 Mayıs’ta bu açıklamayı yaptığımda dedim ki ‘Ağustos ayında prototiplerimiz hazır olacak.’ Nitekim de Ağustos ayında prototiplerimiz hazır oldu" açıklamalarında bulundu. Bakan Işık, konuşmasına şöyle devam etti:

"Benim arzum bu otomobilin lansmanını Sayın Başbakanımızın yapmasıydı fakat Bakanlar Kurulunda tam biz sunum yapacaktık ki HDP’nin bakanları istifa etti. Gündem değişti, sunumu yapamadık. Bir sonraki Bakanlar Kurulunda sunum yapacaktık ki, bu Ankara’daki elim terör saldırısı meydana geldi. O da olmayınca bazı gazeteler de bunu fırsat bilerek ‘Bizi kandırdılar, bunlar prototip yapacaklardı. Nerede prototipler?’ deyince biz de gösterdik. Bu sefer de ‘Vay seçim için’ dediler. Biz çok dikkatli hareket ediyoruz. Ne yaptığımızı iyi biliyoruz. Türkiye’nin menfaatine en iyisini yapmanın gayreti içerisindeyiz ve inanıyorum ki babayiğit veya babayiğitler de çıkacak ve bu proje hayata geçecek."

Bakan Işık daha sonra programına devam etmek üzere toplantının yapıldığı salondan ayrıldı.
Kaynak: İHA