'Türkiye, 'BBB' Medyanındaki Diğer Ülkelere Göre Kuvvetli Durumda'

HANDAN GÜNEŞ - Fitch Ratings Türkiye Direktörü Gülcan Üstay, Türkiye'nin dayanıklılığının son 10 yıl içerisinde arttığını belirterek, "Türkiye'nin bütçe disiplini, 'BBB' medyanındaki diğer ülkelere göre kuvvetli durumda" dedi.

Üstay, Fitch Ratings'in İstanbul'da düzenlenen yıllık Türkiye Konferansı'nın ardından AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin son 10 yıllık dönemini değerlendiren Üstay, şunları kaydetti:

"Türkiye; çok yüksek bir enflasyon, ciddi bir bütçe açığı ve fonlama açığıyla mücadele eden bir ülkeydi. Türkiye, geçtiğimiz 10 yıl içerisinde yurt dışından ve içeriden tetiklenen bazı unsurlarla başa çıkmayı öğrenen bir ülke haline geldi. En önemli gelişme budur. Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde ülkenin dayanıklılığı arttı. Küresel krizlerden geçtiğimiz bu dönemde, hem Türk bankacılık sistemi hem de ülkenin sıkı para politikası risklere karşı ülke ekonomisini korumayı ve dengede tutmayı başardı. Bu, en önemli başarılar arasında bulunuyor."

Üstay, para politikaları ve sağlam bankacılık sektörünün, ülkenin diğer "BBB-" ülkelerinden pozitif ayrışmasına neden olduğunu aktararak, "Zayıflıklarımız ise; cari açık ve fonlama açığımızın devam etmesi" diye konuştu.

- "Türkiye'nin bütçe disiplini, 'BBB' medyanındaki diğer ülkelere göre kuvvetli durumda"

Fitch Ratings Türkiye Direktörü Üstay, petrol fiyatlarının 50 doların altına inmesinin cari açığı pozitif etkilediğini anımsatarak, bu durumun Türkiye'nin kredi notu üzerinde de olumlu etki oluşturduğunu söyledi.

Cari açıktaki düzelmenin ne kadar devam edeceğini takip ettiklerini vurgulayan Üstay, "Geçmişte hükümet borcunun çokluğundan şikayet ediyorduk artık hükümet daha az borçlanır hale geldi. Günümüzde özel sektörün daha çok borçlandığını görüyoruz. Bu durum ülke ekonomisi için negatif bir risk unsuru değil, kendi içinde değerlendirmek lazım" ifadelerini kullandı.

Üstay, bankacılık sektörünün, ülke notunu destekleyen unsurlar arasında bulunduğuna işaret ederek, Türkiye'yi "BBB" medyanında değerlendirdiklerinde bütçe disiplinin diğer ülkelere göre kuvvetli durumda olduğunun altını çizdi.

Bu durumun ülke notunu destekleyen önemli nedenler arasında yer aldığına dikkati çeken Üstay, "Geçtiğimiz dönemlerde birden çok seçim dönemi yaşadık. Diğer ülkelerde böyle dönemlerde bütçe açılması olabilirken, Türkiye'nin bu seçim döneminde bile bütçe disiplinini devam ettirmesi ülke notunu destekliyor" şeklinde konuştu.

Üstay, şu anda yaşanılan politik ve jeopolitik risklerin ekonomik performansa nasıl bir etki yapacağını gözlemlemeye devam ettiklerini dile getirerek, "Bu risklerin, bankacılık sektörünü, reel sektörü ve ülke ekonomisini nasıl etkileyeceğini görmemiz gerekiyor" bilgisini verdi.

Terör olaylarının hem yabancı yatırımcılar hem de toplum üzerinde negatif bir etki yarattığını vurgulayan Üstay, "Bizim gözlemlemek istediğimiz bu tip olayların sürekli olup olmayacağı ve ekonominin üzerinde nasıl bir etki yaratacağı" diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: AA