Dışişleri Bakanı Sinirlioğlu'nun New York Temasları

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, kalkınmış ülkelerde yaşanan ekonomik kriz ve işsizlik oranındaki artışın ırkçılık, yabancı düşmanlığı, antisemitizm ve İslamofobi'nin artmasına neden olduğunu belirterek, "Ekonomik ve sosyal sınamalar, Batılı toplumların ahlaki dokusunu da test ediyor" dedi.

Sinirlioğlu, BM'de düzenlenen Medeniyetler İttifakı Bakanlar Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, dünyadaki birçok krizin barış, güvenlik ve kalkınma arasında doğrudan bağlantı olduğunu gösterdiğini söyledi.

"Ekonomik kalkınmanın eksikliği radikalizm ve şiddete verimli bir ortam sunuyor" ifadesini kullanan Sinirlioğlu, "Nefret, ayrımcılık ve aşırıcılık; yoksulluk, geri kalmışlık ve eşitsizlikten besleniyor. Bu nedenle 2015 sonrası kalkınma hedeflerinin hayata geçirilmesi İttifak'ın amaçlarına da yardım edecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Kalkınma hedeflerine "güvenlik, insan hakları ve insani sorunlar çözülmeden" ulaşılamayacağını vurgulayan Sinirlioğlu, terörizme karşı da "demokrasi, hukukun üstünlüğü, tolerans, insan haklarına saygı" gibi evrensel değerlerle mücadele edilebileceğini kaydetti.

Gelişmiş ülkelerdeki ekonomik krizlerin etkilerine de değinen Sinirlioğlu, "Gelişmiş ülkelerdeki ekonomik kriz ve işsizlik oranındaki artış, gözle görülür şekilde ırkçılık, yabancı düşmanlığı, antisemitizm ve İslamofobi'nin artmasına neden oluyor. Ekonomik ve sosyal sınamalar, Batılı toplumların ahlaki dokusunu da test ediyor" yorumunu yaptı.

Sinirlioğlu, Medeniyetler İttifakı olarak ihtiyat içinde yer almak ve kalkınmış ülkelerdeki "benzer hastalıklara" karşı da evrensel değerlerle yardımda bulunmak zorunda olduklarını dile getirdi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da toplantıda yaptığı konuşmada, dünya genelinde toplumlarda rahatsız edici bölünme görüldüğünü söyledi.

Bu bölünme konusunda liderleri de eleştiren Ban, "Liderler sorumluluklarını bırakarak kendi siyasi emelleri için yabancı düşmanlığını körüklüyorlar. Böyle bir atmosferde Medeniyetler İttifakı'nın misyonu daha da önem kazanıyor" diye konuştu.

Kaynak: AA