Uludağ'ın Zirvesindeki Dağcı Kulübesi Restore Edildi

BURSA  - Bursa Büyükşehir Belediyesi, 2 bin 453 metre rakımlı Uludağ'ın zirvesinde 60 yıl önce inşa edilen ve kullanılamaz hale gelen kulübeyi restore ederek yeniden dağcıların hizmetine sundu.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Zirve Tepe'de bulunan dağcı sığınağının yenilenmesine ilişkin Türkiye Dağcılık Federasyonu ve Bursalı dağcıların talebi üzerine çalışma yürütüldü.

Sığınağın yeniden kullanıma açılması nedeniyle Zirve Tepe'de düzenlenen törene, Bursa’daki 18 dağcılık kulübüne bağlı yaklaşık 260 kişi katıldı.

Törende konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, tüm spor dallarının olduğu gibi dağcılık sporunun da yanında olduklarını ifade etti.

Yaklaşık 60 yıl önce yapılan ancak doğal koşullar nedeniyle kullanılamaz duruma gelen sığınağı kısa sürede restore ettiklerini belirten Karlık, "Burada çalışmak oldukça zor, doğal şartlar normal çalışmaya izin vermiyor. Buna rağmen teknolojinin imkanlarını da kullanarak bu sığınağı kullanılır hale getirdik. Şimdi artık dağcılarımızın sığınabilecekleri güvenli bir yerleri oldu" ifadelerini kullandı.

Türkiye Dağcılık Federasyonu İl Temsilcisi Nazif Makas da yıllar önce oldukça zor koşullarda yapılan sığınağın yıllarca dağcılar için bir güvence olduğunu hatırlattı.

Yoğun kar ve rüzgar gibi etkenler nedeniyle uzun bir süredir kullanılamayan sığınakla ilgili durumu Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye ilettiğini aktaran Makas, şunları kaydetti:

"Sağ olsun Sayın Başkan konuya hemen el attı ve ilgili arkadaşlarına görev verdi. Ufak tefek toparlamalar beklerken Sayın Başkan burayı tümüyle elden geçirdi. Dağcılar olarak kendisine şükranlarımızı ifade ediyoruz. Evliya Çelebi’nin 375 yıl önce çıktığı ve ismini 'kule-cihan' diye bildirdiği Zirve Tepe’deki bu sığınaktan tüm doğaseverler, dağcılık, kayak ve arama kurtarma faaliyetlerinde de faydalanabilecek."

Makas daha sonra, dağcılık sporuna ve sığınağın yeniden yapımına verdiği desteklerden dolayı Büyükşehir Belediyesi adına Karlık'a teşekkür plaketi verdi. Karlık da sığınağın anahtarını Bursalı dağcılar adına Makas’a teslim etti.

Kaynak: AA