Aşut Açıklaması 'Ovp Rakamları Türkiye Ekonomisinin İyi Yolda Olmadığını Gösteriyor'

İçel Ticaret ve sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, Orta Vadeli Plan’da (OVP) büyüme rakamlarının geriye düştüğüne dikkat çekerek, “Büyüme anlamında bir teslimiyet gözüküyor. Rakamlar maalesef Türkiye ekonomisinin çok da iyi yolda olmadığını gösteriyor. Türkiye her alanda yaşadığı istikrar sorununu çözmek zorundadır” dedi.

Aşut Açıklaması 'Ovp Rakamları Türkiye Ekonomisinin İyi Yolda Olmadığını Gösteriyor'
MTSO Başkanı Aşut, yazılı bir açıklama yaparak, Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan 2016-2018 dönemine ilişkin Orta Vadeli Plan’ı (OVP) değerlendirdi. OVP ile ortaya çıkan sonuçları, “Türkiye her alanda yaşadığı istikrar sorununu çözmek zorundadır” şeklinde değerlendiren Aşut, açıklamasında özellikle siyasi istikrarsızlığın Türkiye’nin kırılganlığını artırdığına dikkat çekti. Aşut, “Türkiye eğer 2012-2016 yılları arasında olduğu gibi siyasi istikrarı yakalayabilseydi, o dönemdeki politikaları izleyebilseydi büyümemiz rahatlıkla yüzde 3’ün üzerinde seyredebilirdi. Ülkeden sermaye kaçışı bu denli hızlı olmazdı. Finansal dalgalanmalar bu şekilde devam etmezdi” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE KIRILGAN ÜLKELER İÇİNDE YER ALIYOR”

Politik risklerin Türkiye gibi ekonomilerin içine düştüğü sorunlara artı sorunlar eklediğine işaret eden Aşut, siyasi istikrardan ise yalnızca seçimin anlaşılmaması gerektiğine dikkat çekerek, şunları kaydetti: “Siyasi istikrar demek aynı zamanda dış politika demek, parlamento desteği demek, ülkede şiddet ortamı olmaması demek. Siyasi istikrar, komşularla ilişkiler demek. Siyasi istikrar demek ülke içinde Cumhuriyeti ve demokrasiyi ayakta tutan ve onların temeli olan tüm kurumlarla uyumlu ilişkiler demek. Bunların yakalandığı dönemde ülkemizin dünyadaki imajının ne kadar yükseldiğini hatırlatmak isterim. Türkiye, mevcut durumda Malezya, Endonezya, Brezilya gibi kırılgan ülkeler içerisinde yer alıyor. Yalnızca ekonomide istikrar sağlamak da tek başına yeterli değil. Saydığım tüm konularda istikrar yakalanırsa Türkiye istihdam yaratan, sürdürülebilir bir büyüme gösterebilir.”

Yaşanan istikrarsızlıklar nedeniyle Türkiye’nin bir ekonomi politikası da ortaya koyamadığının altını çizen Aşut, şöyle devam etti: “İstikrar olsa üretime önem veren, cari açık yaratmayan bir modele geçme olasılığı olabilirdi. Şimdi ise tüketim ve cari açığın önde olduğu bir modelimiz var. İstikrarımız olsa ekonomide bir politika tercihi yapabilirdik.”

“TÜRKİYE, DÜŞÜK BÜYÜME SÜRECİNİ KABUL ETMİŞ GÖZÜKÜYOR”

Orta Vadeli Plan’da özelikle büyüme rakamlarının geriye düşmüş olmasına dikkat çeken Aşut, bu yıl içinde yüzde 4 öngörülen büyüme rakamlarının orta vadede yüzde 3’e çekildiğini anımsattı. Türkiye’nin orta vadeli programda dünya genelinde gelişmekte olan ülkeleri de içine alan düşük büyüme sürecini kabul etmiş gözüktüğünü dile getiren Aşut, OVP’nin de bunu teyit ettiğini vurguladı. Aşut, “Büyüme anlamında bir teslimiyet gözüküyor. Öte yandan, bu kadar düşük büyümeye rağmen halen cari açık konusunda da ciddi bir kötümserlik yaşanıyor. Hedeflerin üzerinde rakamlar çıkıyor. Aynı şekilde enflasyon da hedeflenenin üzerinde çıkıyor. Dolayısıyla tüm bu rakamlar maalesef Türkiye ekonomisinin çok da iyi yolda olmadığını gösteriyor” dedi.

Bir diğer sıkıntılı durumun ise Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) rakamlarında göze çarpıtığına işaret eden Aşut, “Türkiye ekonomisi 2013’te GSYİH’de 830 milyar dolarları görmüştü. Bu yıl ise rakamın 740-750 milyar dolarlara gerilemesi bekleniyor. Orta Vadeli Plan’da ise 3 yıl sonrasına 800 milyar dolarlık hedef konulmuş. Hem düşük büyüme hem kurdaki gelişim bu rakamın yakalanmasını zorlaştıracaktır” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin artık vakit kaybetmeden bir toplanma sürecine girmesi gerektiğine vurgu yapan Aşut, vakit kaybedilmeden yeniden her alanda istikrarın yakalanmasının en büyük beklenti olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA