Türkiye İle İran Arasında Tercihli Ticaret Anlaşması'nın Yürürlüğü Girmesi

AK Parti Ekonomi İşleri Başkan Yardımcısı ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, Türkiye ve İran arasındaki 14 milyar dolar civarında olan dış ticaret hacminin, 2015 sonunda 35 milyar dolar olarak hedeflendiğini bildirdi.

Koçer, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ile İran arasında 10 yıla yakın bir zamandır sürdürülen ve Ekonomi Bakanlığı tarafından yapılan çalışmaların neticesinde Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması'nın 1 Ocak'ta yürürlüğe girmesinin son derece önemli bir gelişme olduğunu belirtti.

İran'ın da, ticareti etkileyen tarife ve tarife dışı engellerin kaldırılarak, ülkeler arasında serbest ticaret alanı oluşturulmasını sağlayan ticaret anlaşması yapılan ülkeler arasına katıldığını vurgulayan Koçer, ihracatçı ve yatırımcının önündeki bir engelin daha ortadan kalktığını ifade etti.

Tercihli Ticaret Anlaşması ile Türkiye'den 140, İran'dan 125 olmak üzere 265 üründe gümrük vergilerinin aşağıya çekileceğini, bazılarının ise neredeyse sıfırlanacağına işaret eden Koçer, şunları kaydetti:
"Türkiye ve İran arasındaki 14 milyar dolar civarında olan dış ticaret hacmi 2015 sonunda 35 milyar dolar olarak hedefleniyor. Bu bakımdan anlaşmayı son derece önemli buluyorum. Bir diğer önemli konu ise Tahran'da kurulacak olan Türk Ticaret Merkezi. Ticari ilişkilerin gelişmesiyle bir takım sorunlar yaşanabilir. Ortaya çıkabilecek muhtemel sorunların ivedilikle bu merkez tarafından çözüme kavuşturulacak olması da çok büyük önem taşıyor.
Anlaşma ile ülkeler arası ekonomik ve ticari ilişkiler gelişecek, ekonomik işbirliği güçlenecek ve gelecek dönemde artacak olan ekonomik işbirliğimizin temeli de atılmış olacaktır. Gerek Türkiye, gerekse Gaziantep ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ihracatı ve dış ticaretinde yeni bir dönem böylelikle başlamış durumdadır. Ayrıca Gaziantepli ihracatçılarımız için yakınlık ve bölgesel pazar oluşumuyla İran son derece önemli bir pazar durumdadır."
Kaynak: AA