İnegöllü Muhtarlara Aile Kurumu ve Sorumlulukları Anlatıldı

Bursa İl Jandarma Komutanlığı tarafından yürütülen ve Bursa Kent Konseyi’nin (BKK) destek verdiği ‘Evlilik Kurumunu Tanıyorum’ projesi kapsamında İnegöllü muhtarlara yönelik eğitim semineri verildi.

İnegöllü Muhtarlara Aile Kurumu ve Sorumlulukları Anlatıldı

Bursa İl Jandarma Komutanlığı koordinasyonunda, Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ortaklığında hayata geçirilen ‘Evlilik Kurumunu Tanıyorum’ projesi, İnegöllü muhtarlara anlatıldı. İlki yapılan eğitim seminerine, Kaymakam Ali Akça, İnegöl Cumhuriyet Başsavcısı Osman Köse, BKK Genel Sekreteri Dr. Enes Battal Keskin, İnegöl Belediye Başkan vekili Turgay Yel, İl Jandarma Komutanlığı Harekat Eğitim Şube Müdürü Yarbay Servet Yeğit, İnegöl İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Uğur Baş, askeri personel ve muhtarlar katıldı.

BKK Genel Sekreteri Dr. Enes Battal Keskin, Bursa Kent Konseyi’nin sosyal sorumluluk içeren topluma faydalı projeleri daha önemsediğini söyledi.

Projede, kamu kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve jandarmanın bir araya geldiğini anlatan Keskin, doktora çalışması sırasında aile kavramı için saha çalışmaları yaptığını, ailenin tehdit altında olduğunu yakından gördüğünü söyledi.

Kadın, çocuk, yaşlı ve engellinin yanında artık ailenin de dezavantajlı grup haline geldiğini belirten Keskin, “Ne yazık ki artık birkaç kuşağın bir arada yaşadığı aile yok. Çekirdek aile oranı, kentleşme oranıyla paralellik gösteriyor. Aileyi gündeme taşımamız ve güçlendirmemiz için emek harcamalıyız. Askeriyenin de bu konuya el atması gelecek adına ümit veriyor. Bursa Kent Konseyi olarak böyle bir çalışmanın içerisinde bulunmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu çalışma ailenin güçlenmesine ve kadına yönelik şiddetin azalmasına katkı yapacaktır” dedi.

İnegöl Kaymakamı Ali Akça ise, insanın en büyük amacını, neslini devamı ettirme olarak gösterdi. Neslin devam için de aile kurumunun önemli olduğunu söyleyen Akça, sağlam aile yapısının toplumun temel taşı olduğunu anlattı. Aile içerisinde sevgi, saygı, sabır, sorumluluk ve sadakat kavramlarının önemine dikkat çeken Akça, projeyi düzenleyen kurumlara teşekkür ederek, projenin amacına ulaşmasını temenni etti.

İl Jandarma Komutanlığı Harekat Eğitim Şube Müdürü Yarbay Servet Yeğit, muhtarların hem kanaat önderi, hem de kamu görevlisi olduğu dile getirdi. Bu anlamda muhtarların bazı görev ve sorumlulukları bulunduğunu belirten Yeğit, jandarmanın kadına yönelik şiddeti muhtarlarla işbirliği yaparak önleyeceğini anlattı. Aile içi şiddet karşısında muhtarların hemen ihbarda bulunmasını etmesini isteyen Yeğit, etrafa da örnek olmalarını istedi.

İnegöl İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Uğur Baş, projenin ilk toplantısının İnegöl’de yapılmasının kendileri için önem taşıdığını söyledi.

Projenin yapılmasında emeği geçen tüm kurumlara teşekkür eden Baş, sağlıklı bir toplumun oluşmasındaki en büyük engelin şiddet olduğunu ifade etti.

Kadına yönelik şiddetin kadının maddi ve manevi varlığına ağır hasar verdiğini dile getiren Baş, jandarmanın kadına yönelik şiddetin her zaman karşısında olduğunu hatırlattı.

Eğitim programında, İl Jandarma Komutanlığı Çocuk ve Kadın Kısım Amiri Başçavuş Ali Çelik tarafından ‘Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddetle mücadele ile kolluğa verilen görevler’ konulu sunum yapıldı. Son dönemde yapılan çalışmalarla şiddete yönelik duyarlılığın arttığına dikkat çeken Çelik, jandarma tarafından yapılan çalışmaları ve şiddet karşısında muhtarlara düşen görevleri detaylı olarak anlattı.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nden sosyal çalışmacı Duygu Solmaz ise ‘Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde farkındalık’ konulu sunum yaptı. Kadınların daha çok fiziksel, psikolojik ve duygusal, cinsel ve ekonomik şiddete maruz kaldığını aktaran Solmaz, şiddete maruz kalan kadınlara devletin sahip çıktığını söyleyerek, verilen destekler ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Program soru cevap bölümüyle sona erdi.
Kaynak: İHA