Firma Yöneticilerine Eğitim Semineri
İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği’nin (İMOS) üyelerine yönelik periyodik olarak düzenlediği konaklamalı eğitim toplantılarının beşincisi Uludağ'da yapıldı.
Uludağ'daki bir otelde iki gün süren programda ilk akşam Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Mustafa Özel seminer verdi. Şirketlerin dört aşamalı bir idari modele ihtiyacı olduğunu belirten Özel, “Her şirket dört aşamalı bir yoldan geçer. Her aşamanın başarı ile geçilmesi durumunda şirketleri bekleyen bir kriz vardır. Bu krizlerin doğru yönetilmesi şirketleri başarıya ulaştırır. İlk durak önderlik istasyonudur. Bu istasyonda firmaların önderlerinin farklı bakış açısına sahip kişiler olması gerekir. Ama bu tek başına yetmez, cemiyetçi bir bakış açısına da sahip olması gerekir. Nedir bu cemiyetçi bakış? Kendi bünyesine farklı bakanları katması ve organize edebilmesi demektir. Ama bu ikisi de kafi gelmez. Son olarak stratejik bakış açısına sahip olması gerekmektedir. Bu üç özelliği başarı ile atlatan kurumun yeni hediyesi ikinci aşamaya geçiştir, fakat bu geçiş kriz ile olacaktır. İkinci durak özerklik istasyonudur. Bu istasyonda yöneticilerimizin inisiyatif almasına müsaade etmeli, fakat bunun için inisiyatif alabilecek çalışanları bulmalıyız. Bu istasyonun ardından kontrol istasyonu gelir. Bu istasyonda inisiyatif alan yöneticilerimizin doğru kontrolü kriz olarak çıkar karşımıza. Son olarak yenilenme istasyonu gelecektir. Bu aşamada ise aynılaşmayı engelleyip sürekli yenilenmemiz gerekmektedir. Bu dört aşamayı atlatan şirketler başarılı olmuşlardır. Ailenin ferdi diye bir kişiye kurumların idaresi verilmez. Aile şirketlerinin yüzde 65’i ikinci nesilde batmaktadır. Bu dikkat edilmesi gereken bir husustur” diye konuştu.
Eski dernek başkanı Mustafa Akyol ise, “Geçen salı günü seçimle devrettiğimiz İMOS başkanlığını bu programdan sonra da fiilen devretmiş olacağız. Bu program bizim zamanımızda planlanan bir programdı, sağ olsun yeni başkanımız bize müsaade etti. Kendisine teşekkür ediyor ve tekrar hayırlı olsun diyorum. Biz yönetim olarak İnegöl mobilya sanayisinin en büyük meselelerini tespit ettik. Bazılarını üyelerimizle, bazılarını ekonomi yazarları ile gerçekleştirdik. İnegöl’ün bir swot analizine ihtiyacı var. Girdileri koordine edecek ortak bir koordinasyon mantığı oluşturulmalı. Alışkanlıkla yönetimden, analizle yönetime geçilmeli. Stratejik ortaklıklarla erişilebilirlikler arttırılmalı. Her firmanın kendisine ait bir kriz senaryo oluşturması lazım” dedi.