'Bonzainin Kullanım Yaşı 11'e Düştü' İddiası

Antalya Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Esin Kurt Çelik, "Kullanım yaşı 11'e düşen bonzai, çocuk ve ergenlerin katili olmaya devam etmektedir" dedi.


Çelik, Antalya Barosu toplantı salonunda düzenlediği basın toplantısında, önümüzdeki günlerde okulların açılacağını hatırlatarak, ailelerin halk arasında bonzai olarak bilinen sentetik uyuşturuculardan çocuklarını korumaları gerektiğini söyledi.

Gençlerin sentetik uyuşturuculara çoğu zaman merak etme, arkadaş baskısı ve sorunlara çözüm arayışı gibi nedenlere başladıklarını belirten Çelik, "Uyuşturucu ve uyarıcı maddeler insana deneme şansı vermez. Sadece bir kez kullanmak bağımlılık sürecinin başlaması için yeterlidir" diye konuştu.

Çelik, bonzainin Türkiye'ye 2010 yılında giriş yaptığını ve son bir yılda popülerliğinin arttığını aktararak, artışın sebebinin ise yapımının kolay ve maliyetinin düşük olması olduğunu vurguladı.

Bonzai'nin eroinden daha tehlikeli bir uyuşturucu maddesi olduğunu savunan Çelik, "Bonzai tamamen kimyasal bir uyuşturucu maddedir. Bu madde beyin hücrelerinde kısa sürede büyük hasarlara neden olmakta, hatta devamında şizofreni benzeri etkiler meydana getirmektedir. En acı son perde de ise ölümlere neden olmaktadır" dedi.

Türkiye'de son bir yılda ölümle sonuçlanan 400'e yakın bonzai vakasının görüldüğünü ifade eden Çelik, vakaların iller bazında dağılımında ilk üç ilin İstanbul, Bursa ve İzmir olduğunu söyledi.

Antalya'da 10 binden fazla madde bağımlısı olduğunu düşündüklerini dile getiren çelik, şöyle konuştu:

"Madde kullanma suçundan işlem yapılıp mahkeme tarafından denetimli serbestlik verilen kişi sayısı 2009'da 998, 2010'da bin 241, 2011'de bin 317, 2013'te ise bin 500 kişidir. Bu rakamların önemli bir kısmı çocuklar veya çocuk çağında uyuşturucuya başlayan gençlerden oluşmaktadır. Bonzai satıcısı 16 yaşındaki bir çocuğun verdiği ifadeye göre 'Bonzaiyi Zeytinköy'den 5 liraya alıp 20 liraya peynir ekmek gibi satıyoruz' şeklindedir. Kullanım yaşı 11'e düşen bonzai, çocuk ve ergenlerin katili olmaya devam etmektedir."

Uyuşturucuyla kararlılıkla mücadelenin vaktinin geldiğini vurgulayan Çelik, herkesin taşın altına elini koyması gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA