Belek'te, Yeşil Deniz Kaplumbağası Ölü Bulundu
Antalya'nın Belek ilçesi sahilinde, nesli tükenmek üzere olan yeşil deniz kaplumbağası ölü bulundu.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Ekolojik Araştırmalar Derneği Başkanı Ali Fuat Canbolat ile sualtı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan ve dünya rekortmeni milli dalgıç Şahika Ercümen, Antalya'nın Belek ilçesinde deniz kaplumbağaları üzerine araştırma yaptığı sırada, sahilde ölü bir kaplumbağa bulunduğu yönünde duyum aldı.
Ceylan ve Ercümen ile sahile giden Canbolat, kumsalda ölü bulunan kaplumbağanın, nesli tükenme tehdidiyle karşı karşıya olan Chelonia mydas türü olduğunu belirledi.
Kıyıya vuran kaplumbağanın bir teknenin pervanesine takılarak öldüğünü belirleyen Canbolat, yaptığı incelemede yaşının 12 olduğunu tespit etti.
Canpolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye sahillerinde iki kaplumbağa türünün yuva yaptığını belirterek, bunlardan birinin caretta caretta diğerinin ise Chelonia mydas olduğunu söyledi.
Yeşil deniz kaplumbağalarının özellikle orta ve batı Akdeniz sahillerinde ender görüldüğüne dikkati çeken Canbolat, "Bu yıl Belek bölgesinde yuva yapan caretta caretta sayısı bin 900 iken, Chelonia mydas sayısı sadece 5'tir. Chelonia mydasın yuva yapma alanları daha çok doğu Akdeniz, yani İçel, Adana, Antakya bölgesindeki alanlardır. Antalya körfezindeki alanlara ise genellikle beslenmek ve kışlamak amacıyla gelirler" dedi.
-Neslinin devamı için 16 yıldır ortak çalışma yapılıyor
Canbolat, genellikle kıyıya yakın alanları kullanan yeşil deniz kaplumbağaları için teknelerin büyük risk oluşturduğunu bildirerek, 16 yıldan bu yana Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Belek Turizm Yatırımcıları Birliği ile nesli tükenme tehdidi altında olan türün korunması için ortak çalışma yaptıklarını ifade etti.
Türün korunması için sürat teknelerinin 5 mil süratten daha fazla hız yapmaması gerektiğinin altını çizen Canbolat, "Kıyı şeridinde pervaneli tekneler yerine su itmeli motorlar tercih edilmeli. Bu motorların kullanılması bu türlerin nesli için büyük önem taşıyor" diye konuştu.
Canbolat, Chelonia mydas türünün insan hayatıyla eşdeğer bir ömür sürdüğünü bildirerek, yumurtlama dönemine giren ergin bir kaplumbağanın ölümünün kendilerini daha fazla üzdüğünü dile getirdi.
Ergin bir kaplumbağanın 3 bin ile 4 bin arası yumurta bıraktığına işaret eden Canbolat, neslinin devamı için yumurtaları gibi ergin kaplumbağaları da korumak gerektiğini sözlerine ekledi.
Sualtı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan ise nesli yok olmak üzere olan yeşil deniz kaplumbağalarını görüntülemenin oldukça güç olduğunu vurgulayarak, aynı gün Chelonia mydas yavrularını denize girerken görüntüleme şansı bulurken, ergin bir kaplumbağanın ölüsüyle karşılaşmanın kendilerini son derece üzdüğünü kaydetti.