Aü'de İş Sağlığı ve Güvenliği Tezsiz Yüksek Lisans Eğitimi Başlıyor

Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nde 2014-2015 eğitim ve öğretim yılı bahar yarı yılında "İş Sağlığı ve Güvenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı" öğrenci almaya başlıyor.

Aü'de İş Sağlığı ve Güvenliği Tezsiz Yüksek Lisans Eğitimi Başlıyor

Türkiye’de iş güvenliği bilincini geliştirebilmek adına Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe olmak üzere, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erkan ve Alanya Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aynur Kazaz’ın gayretleri ile YÖK’e sunulan “İş Sağlığı ve Güvenliği Tezsiz Yüksek Lisans” programı açılma teklifi onaylandı.

Program hakkında bilgi veren Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erkan, 2014-2015 eğitim ve öğretim yılı bahar yarıyılında programa 100 öğrenci alınmasının planlandığını söyleyerek, tezsiz yüksek lisans eğitiminin 10 ders ve 1 projeden oluştuğunu dile getirdi.

Çalışanların sağlık ve güvenliğinin en üst düzeyde sağlanarak korunmasının, son yıllarda öneminin giderek artan konular arasında yer aldığını vurgulayan Prof. Dr. Erkan, şunları kaydetti:
“Özellikle yaşanan elim iş kazaları sonrası her yıl yüzlerce çalışanımızın vefat etmesi veya engelli kalması, iş sağlığı ve güvenliği alanında yasal ve pratik düzenlemelerin iyileştirilmesi gereğini ortaya koymuştur. Bu noktadan hareketle devletimiz; başta 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu olmak üzere değişik yönetmelik çıkararak ve çalışma sahası denetimleri yaparak iş sağlığı ve güvenliği alanında düzenleyici, kontrol edici ve teşvik edici görevlerini yerine getirmeye gayret etmektedir. Yapılan düzenlemeler, ülkemiz için yeni bir meslek dalı olan iş güvenliği uzmanlığının doğmasına vesile olmuştur. Kamu ve özel sektördeki her işletmede iş güvenliği uzmanlarını istihdam etme zorunluluğunu getirmiştir. Üniversitelerin 4 yıllık Mühendislik Fakültesi bölümleri mezunları ile fizik, kimya, biyoloji bölümleri mezunları ve teknik öğretmenler, bir ay süren teorik ve pratik eğitim aldıktan sonra, ÖSYM tarafından yılda iki defa yapılan sınava girerek iş güvenliği uzmanı olabilmektedirler. Mesleğe yeni başlayacak olanlar ilk olarak C sınıfı uzman ehliyeti almaya hak kazanarak çalışmaya başlarlar. C sınıfı uzmanlar sadece az tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerde çalışabilirler. C sınıfı ehliyeti ile 3 yıl çalışanlar, yine sınavda başarılı olmak şartıyla B sınıfı uzman olabilirler. B sınıfı uzmanlar az tehlikeli işletmelerin yanı sıra tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerde de çalışabilirler. 4 yıllık B sınıfı tecrübesinden sonra, A sınıfı uzmanı olunabilir. Son açıklanan rakamlara göre, Türkiye genelinde 75 bin C sınıfı, 6500 B sınıfı, 9000 A sınıfı uzman ehliyetine sahip çalışan bulunmaktadır.”
Devletin iş güvenliği uzmanı olmak isteyen gençlere birçok kolaylık tanıdığını, tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarının da bunlardan biri olduğunu dile getiren Prof. Dr. Mustafa Erkan, “İş güvenliği alanında tezli veya tezsiz yüksek lisans yapanlar, herhangi bir ek eğitim almadan direkt olarak B sınıfı uzmanlık sınavına girmeye hak kazanıyor. Özellikle A ve B sınıfı uzman ihtiyacının hat safhada olduğu ülkemizde, bu durum üniversite mezunu gençler tarafından büyük bir fırsat olarak değerlendirilmekte” diye konuştu.

Kaynak: İHA