Okul Çevrelerinde Bekleyen Şüphelilere 189 Lira Ceza Kesilecek

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, okul çevrelerinde bekleyen şüpheli kişiler hakkında, İl İdaresi Kanunu ile Kabahatler Kanunu hükümleri çerçevesinde yasal işlem yapılacağını bildirdi.

Düzgün, yaptığı yazılı açıklamada, öğrencilerin huzur ve güvenliği ile kaliteli eğitimin öncelikli konular arasında yer aldığını belirterek, buna ilişkin her türlü tedbiri uygulamaya koyduklarını vurguladı.
Kent merkezi ve ilçelerde bulunan ilkokul, ortaokul ve liselerde 286 bin öğrencinin eğitim gördüğünü, özellikle giriş ve çıkış saatlerinde okul çevrelerinde önemli bir yoğunluk yaşandığını kaydeden Düzgün, zaman zaman öğrenci, öğretmen ve velileri rahatsız eden bazı olumsuzlukların yaşandığını ifade etti.

Kamu düzeninin sağlanması, okul çevrelerinde şiddetin önlenmesi, okulların çevresinde olması muhtemel gürültü, kavga gibi olaylara sebebiyet verebilecek ilgisiz kişilerin okul çevresini mekan tutmalarının önüne geçilmesi ve bu kişilerden öğrencilere gelebilecek her türlü tehdit ve tehlikenin engellenmesini amaçladıklarını ifade eden Düzgün, şöyle devam etti:
"İlk ve orta öğrenim seviyesindeki tüm okullarımızın bahçesinde, çevresinde veya okul dış kapısı önünde, okul öğrencisi olmayan, okulla ilişiği bulunmayan ve öğrenci velisi olmayan şahıslar okul çevresinde bulundurulmayacaktır. Öğrencilerin, şiddet içeren olaylardan, madde bağımlılığı ve diğer zararlı alışkanlıklardan, ruhsal ve bedensel yönden etkileyecek müstehcen neşriyat ve diğer olumsuz unsurlardan, yasa dışı örgütsel ve ideolojik faaliyetlerden korunması sağlanacaktır. Karar aynı zamanda özellikle gençleri hedef seçen uyuşturucu satıcıları ile mücadele açısından da büyük önem taşıyor."
Düzgün, aldıkları kararla derse girmeyen öğrencilerin de gereksiz yere okul çevresinde bulunmasına müsaade edilmeyeceğini ancak bu gibi durumlarda öğrencilere karşı cezai işlem uygulanmayacağını ifade etti.

İl Emniyet Müdürlüğünün kararı uygulamaya başladığını belirten Düzgün, "Alınan kararlara uymayanlar hakkında İl İdaresi Kanununun 66. ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesinin 1. fıkrası gereğince yasal işlem yapılacaktır" dedi.

Kabahatler Kanununun 32. maddesinin 1. fıkrasında, "Yetkili makamlar tarafından adli işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye 189 lira idari para cezası verilir" hükmü bulunuyor.

Kaynak: AA