Avrupa ve Kanada'nın Dipçik Ham Maddesi Doğu Anadolu'dan

Elazığ, Tunceli ve Bingöl kırsalında kurumaya yüz tutmuş asırlık ceviz ağaçları, keresteciler tarafından belirli boyutlarda kesilip işlenerek dipçik ve el kundağı yapımında kullanılmak üzere ihracatçı firmalar aracılığıyla bazı Avrupa ülkelerine ve Kanada'ya gönderiliyor.

Elazığ Sanayi Sitesi'nde dipçik ve el kundağı taslağı imalatıyla uğraşan İrfan Ünalan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl yurt dışına 10 bin dipçik taslağı gönderdiklerini söyledi.

Uygun tesis olmadığından 300 ton tomruğu da işlemeden İstanbul ve İzmir'e gönderdiklerini belirten Ünalan, 300 ton tomruktan yaklaşık 12 bin dipçik taslağı yapılabildiğini ifade etti.

Ürettikleri dipçik taslaklarını numara vermek suretiyle sınıflandırdıklarını aktaran Ünalan, desen ve kalite bakımından uygun olan bir numaralı dipçik taslağının yurt dışında 10 avroya, 5 numaralı dipçik taslağının ise bin avroya kadar alıcı bulabildiğini söyledi.

Dipçik taslağı alımında Avrupa ülkeleri arasında başta İtalya'nın geldiğini belirten Ünalan, Almanya, İngiltere, Kanada, İsviçre, Belçika ve Avusturya gibi ülkelere de ürünlerinin gönderildiğini ifade ederek, "Biz direkt bunlardan sipariş alamıyoruz. Biz burada üretiyoruz, İzmir, Adana, İstanbul'daki firmalar imkanları olduğundan dolayı bizden cüzi bir fiyatla alıp bunları yurt dışına ihraç ediyor. Çalışan biz, üreten biz fakat dışarıyla bağlantımız olmadığı için İstanbul ve İzmir'deki firmalara veriyoruz, onlar da İtalya'ya, Almanya'ya, yurt dışına ihraç ediyor."
Eksper Ali Karakaya ise dünyanın önde gelen silah üreticilerinin dipçik yapımında rengi, deseni ve kalitesinden dolayı Elazığ, Tunceli ve Bingöl bölgesinde yetişen asırlık ceviz ağaçlarını tercih ettiğini söyledi.

Böylesine rağbet gören bir ürünün bölge ekonomisi açısından önemli bir gelir kapısı olabileceğini vurgulayan Karakaya, "Dünya çapındaki silah firmaları en kaliteli malı Doğu Anadolu'dan götürüyor. Rusya'ya yöneldiler, bu kaliteyi bulamadılar. Afganistan'a ve Ukrayna'ya yöneldiler, bulamadılar ve tekrar Elazığ'a yöneldiler ama bu işin ekonomik boyutunu tam anlamıyla Elazığ'a sunamıyoruz. İzmir, İstanbul, Adana bunun ekonomik boyutundan faydalanıyor" diye konuştu.

Ürettikleri ürünlerin direkt Elazığ'dan yurt dışına gönderilmesi noktasında yetkililerden ve iş adamlarından destek beklediklerini dile getiren Karakaya, "Emek vererek ham maddeyi çıkarıyoruz, ekonomik boyutu İzmir'e, İstanbul'a gidiyor. Oysa direkt Elazığ'dan yurt dışına ihracat yapılsa, Elazığ ekonomisine çok büyük bir katkı sağlar. Fiyat açısından köylünün malı değer kazanır" dedi.


- Ceviz ağacının dipçik ve el kundağı taslağına dönüşüm süreci
Mobilya, parke, çeyiz sandığı, spor ve müzik aletleri yapımında kullanılan ceviz ağacı, silah sanayisi açısından önemli bir ham madde olarak görülüyor.
Kurumaya yüz tutmuş, yaşlanmış ve gövde çapı 50 santimetreden büyük olan ceviz ağaçları, Orman İşletme müdürlüklerinden alınan izinle kökünden sökülerek tomruk halinde kerestecilere getiriliyor.
Tomruklar, atölyelerde şerit testereyle latalar halinde kesiliyor. Buhar odalarında 3 gün bekletilen latalar, ardından kurutuluyor.
Kalitesine göre sınıflandırılan latalar, dipçik ve el kundağı yapımında kullanılmak üzere yurt dışına ihraç ediliyor.
Kaynak: AA