Doğubayazıt'ta Bediüzzaman'ın Kaldığı Medresenin Temeli Bulundu

Bediüzzaman Said Nursi'nin, DoğŸubayazıt ilçesinde temeli bulunan ve yaklaşŸık 3 ay kaldığŸı bilinen medrese yeniden inşŸa edilerek, turizme kazandırılacak.

DoğŸubayazıt KaymakamlığŸı ve İlçe Milli EğŸitimi MüdürlüğŸü tarafından yapılan çalışŸmayla Bediüzzaman'ın, Kargakonmaz köyünde 1886 yılında üç ay kaldığŸı şžeyh Muhammed Celali Medresesi'nin temeli bulundu.
Kaymakamlık tarafından hazırlanan proje kapsamında, AğŸrı ValiliğŸi himayesinde medresenin yeniden inşŸa edilerek, inanç turizmine açılması hedefleniyor.
Kaymakam Karahan DaşŸtan, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, DoğŸubayazıt'ın Osmanlı döneminde önemli bir bilim merkezi olduğŸunu belirterek, bölgede Ahmedi Hani Hazretleri, Mahmud Han Beyazıd gibi önemli din alimlerinin yetişŸtiğŸini söyledi.

İlçede 1851 yılında dünyaya gelen ve burada yaşŸayan Muhammed Celali'nin yaptırdığŸı medresenin temellerini bulduklarını ifade eden DaşŸtan, "Bölgede medresenin temellerini bulduk. Burada kazı çalışŸması yaparak, gün yüzüne çıkardık. HazırladığŸımız proje kapsamında bu eseri, yeniden inşŸa ederek gelecek nesillere taşŸıyacağŸız" dedi.

Söz konusu medreseyi turizm değŸerleri arasına katacaklarını anlatan DaşŸtan, "Bu medresede, 1886 yılında Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri burada öğŸrenim hayatı yapmışŸ. Bu da medreseyi anlamlı ve önemli kılmışŸ. Muhammed Celali Hazretlerinin medresesinde, dönem itibarıyla 90 kişŸinin ders aldığŸı biliniyor. Birtakım bilimlerin okutulduğŸu önemli bir yer. Burası bölgemizin kültürüne önemli katkı sağŸlayacaktır" diye konuşŸtu.
Medresenin yeniden orijinal haline uygun şŸekilde yapılması için Van Yüzüncü Yıl ǜniversitesi ǖğŸretim ǜyesi Doç. Dr. şžahabettin ǖztürk'e, medrese projesini çizdirdiklerini anlatan DaşŸtan, şŸunları kaydetti:
"Projeyi hazırladık. Resmi işŸlemlerimiz devam ediyor. İnşŸallah en yakın zamanda Muhammed Celali'nin medresesini, kendi köyünde orijinaline uygun şŸekilde yapacağŸız. Burayı bölgeye Ahmedi Hani Hazretleri ve diğŸer turizm alanları gibi turistlerin ziyaretine açacağŸız. Yörenin turizmine katkı olarak sunacağŸız" ifadelerini kullandı.
Köydeki vatandaşŸlardan Mehmet KoçyiğŸit (78) de medresenin önemli bir değŸer olduğŸunu ve ziyarete açılacak olmasının gurur verdiğŸini kaydetti.

 
Kaynak: AA