Tarım Kredi'den Doğu Karadeniz’de Üreticiler 115 Milyon Tl Kredi Kullandı

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ilk defa Trabzon’da yaş çay alımı gerçekleştirdi.

Tarım Kredi'den Doğu Karadeniz’de Üreticiler 115 Milyon Tl Kredi Kullandı

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Trabzon Bölge Müdürü Süleyman Kurt, bölge birçok üründe alım yapıldığını belirterek bu sene ilk defa Trabzon’da üreticilerinden yaş çay alımı gerçekleştirdiklerini ve Tarım Kredi çay markası ile Türkiye genelinde 16 Kooperatif bölge müdürlüğü vasıtasıyla satışını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kurt, Tarım Kredi Kooperatifinin 151 yıllık süreye baktığımızda Türk çiftçisine gerek üretirken gerek ürettikten sonra ürünlerini değerlendirme noktasında çok önemli katkılar yapan bir kuruluş olduğunu hatırlattı. Kurt “Türkiye genelinde 16 bölge müdürlüğümüz var. Onlardan birisi de Trabzon Bölge Müdürlüğümüz. Tabi Tarım ve Kredi Kooperatifi denilince aylık kredi akla geliyor. Son yıllarda bu konuda çok büyük gelişmeler oldu. Hükümetlerimizin aldığı sübvansiyonlu kredi kararnameleri ile beraber üreticimize sıfır faizli yüzde 50 sübvansiyonlu kredileri kullandırıyoruz. Bu çerçeveden baktığımız zaman bölgemizde 115 milyon TL kredi kullandırmışız. Tabi kredimizin çiftçiye maliyeti piyasamıza baktığımız zaman çok düşük biraz önce bahsettiğim gibi yüzde 50 indirimli kredi çerçevesinde bazı hayvan kredileri başta olmak üzere sıfır faizli krediler kullandırılarak kredilerimizi vatandaşımıza yerinde zamanında ulaştırmaya çalışıyoruz. Tabi burası bir kooperatif kuruluşu çiftçi kuruluşu dolayısıyla vermiş olduğumuz kredinin geri dönüşüne de aynı zamanda önem veriyoruz. Çünkü bu kaynağı geri alıp tekrar kullandırmamız gerekiyor” dedi.

Üreticilere yeni krediler kullandırdıklarını ifade eden Kurt, “Eskiden belki zaman zaman çiftçi borçları affedilir bunu hazine karşılayabiliyordu ama bu 2001 krizinden itibaren bu uygulama tamamen kalktı. Bu süreç içerisinde kullandırılan kredinin geri alınıp vatandaş ödediği takdirde bizde kredisi devam ediyor. Yeni krediler kullandırıyoruz ama tabi burada Tarım Kredi Kooperatiflerine son yıllarda hükümetimizin bu noktadaki desteklemelerine de aracılık ederek faaliyetlerinde çok değişiklik yaptı. Bu önemli değişikliklerde ise üreticimizin üretmiş olduğu ürünleri değerlendirme konusu. Çiftçimiz bugün bunu rahatlıkla görüyor ki birçok üründe Tarım Kredi Kooperatifleri de piyasada çok güçlü bir görev yapıyor aynı zamanda üreticimizin üretmiş olduğu ürünü değerlendirmek amacıyla piyasada alım yaparak yine çok ciddi bir piyasa aktörü olarak görev yapıyor. Bölgemizde bu konuda alım yaptığımız çok kalem var” ifadelerini kullandı.

“ÜRETİCİMİZİN OTUNU SAMANINI MISIRINI ALIM YAPARAK DEĞERLENDİRİYORUZ”
Türkiye’de ilk defa 'Tarım Kredi Köy Pazarı' adı altında yerel üreticilerin ürünlerinin satışa sunulduğu bir mağaza açtıklarını vurgulayan Kurt, “Onlardan en önemlisi çay. Bu sene ilk defa Trabzon’da üreticilerimizden yaş çay alımı gerçekleştirdik ve Tarım Kredi çay markası ile Türkiye genelinde 16 Kooperatif bölge müdürlüğümüz vasıtasıyla satışını gerçekleştirdik. Şu anda devam ediyor. Bunun yanında yine kivi üreticimizin kivisini alıp büyük pazarlara satışını yapıyoruz. Yine Bayburt tarafındaki üreticimizin otunu samanını mısırını alım yaparak değerlendiriyoruz. Bu faaliyetlerimizle beraber çiftçimizin aynı zamanda ürünlerini değerlendirme açısında ciddi bir piyasa aktörü olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bunun bir neticesidir ki yine Türkiye’de ilk defa Tarım Kredi Köy Pazarı adı altında yerel üreticilerimizin ürünlerinin satışa arz edildiği hem de Türkiye’deki çiftçilerimizden alınıp diğer bölgelerde işlenen ambalajlı tarım ürünlerinin ve bizim dışımızdaki çiftçi birliklerinin ürünlerinin satışını gerçekleştirdiği Tarım Kredi Köy Pazarı satış mağazamızı faaliyete soktuk. Burada çiftçimiz dışında tüm ürün tüketiciler alışverişini yapabiliyor. Dolayısıyla kooperatiflerimizin faaliyetlerini çiftçilerimizin dışındaki vatandaşlarımıza da ulaşmış oldu. İnşallah bu projeyi geliştirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA