Yenişehir Ova Sulaması Masaya Yatırıldı

Bursa’nın Yenişehir ilçesinde yapımı devam eden Boğazköy ova sulama projesindeki sıkıntılar masaya yatırıldı.

Yenişehir Ova Sulaması Masaya Yatırıldı

Yenişehir Belediye Meclisi salonundaki toplantıda konuşan Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Yenişehir ovasının çok önemli bir ova olduğunu belirterek, “Bugün Yenişehir ovası sulamasını masa yatırmak istedik. Sıkıntılar nedir, neler yapılabilir, bunları araştırıp çözmek için buradayız. Tarım sektörü stratejik öneme sahip. İktidarımız tarıma ciddi destek veriyor. Bizim gayemiz toprağı su ile buluşturup verimi ve kaliteyi artırmak. Boğazköy Barajı sulama kanalları devam ediyor. 2015 yılı Ağustos ayı içinde bu proje bitecek ve üreticimiz sulama maliyetlerini düşürüp daha fazla kazanacak” dedi.

DSİ Bursa Bölge Müdürü Nazmi Koçak da konuşmasında, Yenişehir’de DSİ’nin devam eden yatırımları olduğunu hatırlatarak, “Yenişehir’de 40 tane projemiz var. Burada en önemli projemiz Boğazköy Barajı. Çalışmalar hummalı bir şekilde devam ediyor” diye konuştu.

Toplantıda söz alan Yenişehir Ziraat Odası ve Sulama Birliği Başkanı Sadi Aktaş ise, “Çiftçiler önümüzdeki yıl döşenen borulardan tarlalarını sulayıp sulamayacaklarını merak ediyor. Bu konu hakkında sizden bilgi istiyoruz” dedi.

Aktaş’ın, İnegöl OSB’den gelen suyun kirliliğine dikkat çekerek, “Şu anda üreticimizin en büyük sıkıntısı budur. Gelen su çok kirli. Buna bir çare bulamıyoruz” demesi üzerine söz alan DSİ Müdürü Koçak, “Bununla ilgili bakanlığımız çok hassas. Ciddi cezalar söz konusu. Bu mesele bizim çok ilgilendiğimiz bir konu. En kısa zamanda bu mesele halledilecek” dedi.

Milletvekili Hüseyin Şahin de, İnegöl OSB’de bu konuyla ilgili bir toplantı yaptıklarını anlatarak, “İnegöl OSB, bu konuda çok hassas. Şu an 5 milyon dolar arıtma için yeni bir yatırım yapıyor. Arıtmadan çıkan suyu yeniden kullanmanın hesaplarını yapıyorlar. Şu an sulama konusunda arıtmadan çıkan suyun zararı yok. Ancak Yenice’den gelen dereye, sulama devreye girdiğinde bir damla mürekkep bile akıtılmasına izin vermeyeceğiz. Bu, hiç kimsenin keyfine kalmış bir durum değil. Ticarethane olmanın gereği, insana ve çevreye saygılı olmaktır. Şu an valilik tarafından cezalar kesiliyor. Sulama başladığında kirliliğe kesinlikle izin verilmeyecek” dedi.

Kaynak: İHA