Yeni Okul İsteyen Köylüler, Çocuklarını Okula Göndermiyor
Diyarbakır'ın Ergani ilçesine bağlı Yukarı Karpuzlu köyündeki aileler, köylerinde okul yapılana kadar çocuklarını şehirdeki okullara göndermeme kararı aldı.
Yukarı Karpuzlu köyünde 3 yıl önce çürük raporu alınarak eğitime kapatılan okul binasının yıkılarak yeniden yapılmasını isteyen köylüler, okul çağına gelen 80 öğrenciyi taşımalı sistemle ilçe merkezine göndermeyerek boykot başlattı
AİLELER BOYKOT BAŞLATTI
Ergani Yukarı Karpuzlu köylüleri çocuklarının taşımalı sistemle şehre gönderilmesine karşı çıkarak boykot başlattı. Merkeze bağlı 60 haneli Yukarı Karpuzlu köyünde okul çağına giren 80 çocuk, aileleri tarafından köylerindeki okulun eğitime açılmaması nedeniyle okula gönderilmiyor. Çocukların taşımalı sistemle şehre gönderilmesine karşı çıkan aileler, 3 yıl önce çürük olduğu gerekçesiyle yıkım kararı alınarak kapatılan okulun yeniden yapılarak eğitime kazandırılana kadar çocuklarını okula göndermeyeceklerini söyledi.
"5 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUMU ŞEHRE GÖNDERMEM"
Yukarı Karpuzlu köyünde yaşayan 3 çocuk annesi Gurbet Kaya, bu yıl ilkokula başlayan 5 yaşındaki oğlunu okul için şehre göndermeyeceğini söyledi.
Kaya, "5 yaşındaki çocuğumu şehre göndermem. Zaten kendini ifade edemiyor; çekingen ve korkuyor. Okul köyde olsa çocuk alışana kadar gidip yanında dururum, en azından sabah elimle götürüp akşam elimle eve getiririm. Ama şehre gönderip onun başına bir şey gelmesini bekleyemem. Yıllardır köyünüze okul yapacağız diye bizleri oyalayıp duruyorlar. Artık canımıza tak etti. Okul yapılmayana kadar çocukları şehre okula göndermeyeceğiz" dedi.
"ÇOCUKLARIN BAŞINA ŞEHİRDE BİR ŞEY GELİR"
Yukarı Karpuzlu köyünde boykot başlatan vatandaşlardan Savaş Kaya ise, “Köydeki okulumuz, 3 yıl önce depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle çürük raporu verilerek boşaltıldı. Bu süreçte çocuklar taşımalı sistemle ilçe merkezine taşınıyordu. Ancak çocuklarımız şehirde birçok sorun yaşadı. Benim 3 kardeşim bu yıl ilkokula başlıyor. Çocuklarımızı şehre göndermek istemiyoruz çünkü şehirdeki çocuklar, lavabo gibi ihtiyaçlarını rahatça söyleyebiliyor. Ancak köydeki çocuklarımız şehre gittiğinde yaşları itibariyle orada adaptasyon sorunu yaşayarak sıkıntı yaşıyorlar. Önceki yıllarda taşımalı sistemle şehre gönderdiğimiz ilkokul çağındaki birçok çocuk ya kayboldu, ya da servisi kaçırarak şehirde mahsur kaldı. Geçen yıl ağlayıp sınıfta durmak istemeyen çok çocuk oldu. Okul köyde olsa, anne babalar okulun ilk günlerinde çocuklar alışana kadar çocuklarıyla okula gidip onların uyum sağlamasını sağlayabilirlerdi. Ancak şehirdeki okula giden 5 yaşındaki çocuğun velisinin her gün çocukla okula gitme şansı yok. Şehirdeki veli çocuğuyla okula giderek çocuğunun başında dururken, köydeki velinin böyle bir şansı yok. Bu bakımdan son derece tedirginiz. Ya köyümüze okul yapılacak ya da çocukları okula göndermeyeceğiz" diye konuştu.
"OKUL İÇİN NASIL YIKIM KARARI ÇIKTIYSA ÖYLE DE YAPSINLAR"
60 hanesi ve 300 nüfusu bulunan Yukarı Karpuzlu köyünde ikamet eden Abbas Kaya da, köydeki 80 öğrencinin ilkokul çağında olduğunu belirterek, "Yetkililer 3 yıl önce gelip okulu incelediklerinde, binanın çürük olduğu için tadilat yapılana kadar eğitime kapatılacağını söylediler. Kısa zamanda okul harabeye döndü. 3 yıldan bu yana da şehre gönderdiğimiz birçok ailenin çocuğu akşam okul çıkışında ya servisi kaçırıp kayboldu ya da başına olumsuz bir şey geldi. Aileler tedirgin, çocuklar korkuyor. Köyde okul yapılması için imza toplayarak devletin tüm yetkili kurumlarına gönderdik; ancak bir netice alamadık. Bu soruna bir çözüm buluna kadar çocuklarımız okula gönderilmeyecek. Okul için yıkım kararı nasıl çıkartıldıysa öyle de yapsınlar" şeklinde konuştu