Çin Firması, Antalya'da Elektrikli Araç Üretecek

Antalya'da faaliyet gösteren Ser-Gün Enerji Limited Şirketi ile Çin Halk Cumhuriyeti Hebei bölgesinde faaliyet gösteren Xingtai Wanhai Investment Group Corp. arasında ortaklık anlaşması imzalandı.


Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Tuncay Engin şahitliğinde imzalanan anlaşmaya Ser-Gün Enerji adına Genel Müdür Tamer Uğurluel, Xingtai Wanhai adına da şirket CEO'su Mingyu Liu imza koydu.

BAKA Antalya Yatırım Destek Ofisinde gerçekleştirilen imza töreninde konuşan Engin, ajans olarak yaklaşık 3 yıldır Çin'in Hebei bölgesinde yetkililerle temasta bulunduklarını, Antalya, Isparta ve Burdur'daki yatırımcılarla buluşturduklarını söyledi.

Uğurluel de anlaşma ile ilk etapta Antalya'da 20 milyon dolarlık bir yatırımın yapılacağını belirterek, güzel bir anlaşma imzaladıklarını, yaklaşık 20 milyon dolarlık bir yatırım söz konusu olduğunu bildirdi.

Antalya Organize Sanayi Bölgesinde 19 bin 500 metrekarelik kapalı alanı olan tesiste iki, üç ve dört tekerlekli elektrikli bisiklet, yük taşıyıcıları, akü, golf arabası, mini traktör ve mini otobüs üretimi yapılacağını anlatan Uğurluel, "Yakıt maliyeti neredeyse sıfıra yakın ürünler. Bu nedenle özellikle yük taşıyıcıların çok ilgi çekeceğini düşünüyoruz. Üretilen araçlar tamamen çevreci. Bunun için de ayrıca mutluyuz. 2023 Türkiye'sine biz de firma olarak kendi çapımızda bir katkı koymayı ümit ediyoruz" dedi.

Ortaklığın yüzde 51 Türk tarafı, yüzde 49 Çin tarafı şeklinde olacağını kaydeden Uğurluel, ilk aşamada firmanın Çin'de ürettiği ürünlerin montajının yapılacağını, ardından üretimin tamamının Antalya'da yapılacağına dikkati çekti.

Yatırımın 20 milyon dolarlı sınırlı kalmamasını ümit ettiğini dile getiren Uğurluel, orta vadede firmanın elektrikli otomobil üretiminin de Antalya'ya kaydırılabileceğini bildirdi.

Liu de "Ortaklığımız sadece 20 milyon dolarla kalmayıp milyar dolara varacak seviyelere ulaşacaktır. Amacımız, hedefimiz budur" ifadesini kullandı.

Bir gazetecinin, "Yatırım için neden Antalya'yı tercih ettiniz" sorusu üzerine Liu, İpekyolu'nu tekrar canlandırmak, batı ile doğuyu bağlamak amacıyla Antalya'yı tercih ettiklerini söyledi.

Kaynak: AA