Balkan Türkleri'nin Eğitimi İçin Ayaklarına Gidecekler

Yaklaşık 2 milyon öğrenciye sahip, Makedonya, Bulgaristan, Kosova gibi ülkelerinde Açıköğretim Fakültesi büroları bulunan Anadolu Üniversitesi , yürüttüğü çalışmayla Balkanlar'da Türkçe konuşulan tüm ülkelerde büro açmayı hedefliyor.


AÜ Rektörü Naci Gündoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AÜ'nün 30 yıllık Açıköğretim Fakültesi deneyimi olduğunu belirterek, dünyada ciddi sayıda öğrenci rakamına ulaştıklarını kaydetti.

AÜ Açıköğretim Fakültesi'nin 2 milyonu aşan öğrenciye sahip olduğunu ifade eden Gündoğan, şöyle konuştu:

"Özellikle son yıllarda uluslararası öğrencilerin sayısında artış oldu. Almanya'nın Köln kenti merkezli Avrupa'nın 12 ülkesinde sınavlarımızı yapıyoruz. Batı Avrupa programlarını açtık. 4 yıl önce de başta Azerbaycan'ın Bakü ve Gence kentlerinde yeni programlar başlattık. Son iki yıldır hedefimizde Balkanlar var. Balkanlar bizim için önemli. Çünkü, orada Türkçe konuşan ciddi bir nüfus var. Eğitimimize Kosova ve Makedonya'da başladık. İki yılı doldurduk. Bu yıl içinde Bulgaristan'ın Filibe kentinde yeni bir büro açtık. Keşan büromuz aracılığıyla Yunanistan'a hizmet veriyoruz. Orada da 500 civarından öğrencimiz var. Önümüzdeki dönemde Saraybosna'da büro açacağız. Balkanlar'da Türkçe konuşulan tüm ülkelerde olacağız."

-"Türkiye'ye gelemeyenlerin ayağına gittik"

Gündoğan, AÜ'nün Azerbaycan'da 2 bin öğrencisinin bulunduğuna değinerek, ülkedeki eleman ihtiyacını karşılarken Azerbaycan'da eğitim verdiklerini bildirdi.

"Avrupa'daki ve Azerbaycan'daki programlarımızla Türkiye'ye gelemeyenlerin ayağına gittik" diyen Gündoğan, şöyle devam etti:

"Basılı yayın dışında, e-öğrenme materyalleri veriyoruz. Teknolojinin sunduğu tüm fırsatları kullanıyoruz. Önümüzdeki yıllarda açıköğretim sistemimizi yurtdışı akreditasyonu yaptıracağız. Öğrencilerimizin aldığı diplomanın akreditasyonu olacak. Öğrencimiz bizden aldığı diplomasını Avrupa'da kullanıyor. Denklik açısından Avrupa'da sıkıtımız yok. Gelecekte nicelikten çok niteliğe önem vereceğiz."

Kaynak: AA