Ekonomi Bakanı Zeybekci Açıklaması

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Tercihli Ticaret Anlaşması, Türkiye ve İran arasında çok büyük ufuklara açılan yeni bir başlangıçtır, çok güzel sonuçlara vesile olacaktır" dedi.

Bakan Zeybekci ile İran Sanayi, Madenler ve Ticaret Bakanı Mohammad Reza Nematzade, Hilton Otel'de ikili ve heyetler arası görüşme gerçekleştirdi.
Görüşmenin ardından Nematzadeh, Türk ve İranlı iş adamlarının katılımıyla düzenlenen çalışma yemeği öncesinde konuşan Zeybekci, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İran seyahatinde imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması'nın devamı olarak toplandıklarını söyledi.

Tercihli Ticaret Anlaşması'nın Türkiye ve İran arasında çok büyük ufuklara açılan yeni bir başlangıç olduğunu çok güzel sonuçlara vesile olacağını belirten Zeybekci, dış ticaret hacminde 35 milyar dolar hedefine nasıl ulaşacaklarını konuştuklarını ve görüşmede bütün alanlarda mutabık kaldıklarını anlattı.
Ticaretin kolaylaştırılmasıyla ilgili bir anlaşma daha yapma kararı aldıklarını açıklayan Zeybekci, "Taşımacılık, ürünlerin kolaylığı, ortak ticaretimizin geliştirilmesi, daha çok İran ürünün Türkiye'ye gelmesi ve daha çok Türk ürünün İran'a gitmesiyle ilgili yani ihracatımızın karşılıklı olarak arttırılmasıyla ilgili mutabakata vardık" diye konuştu.

İran ve Türkiye sınırlarının 400 yılı aşkın süredir değişmediğine dikkati çeken Zeybekci, şunları söyledi:
"İran, Türkiye için Asya'nın büyük coğrafyasına ve ticaret fırsatlarına açılan bir kapı. Türkiye de, İran için Avrupa'ya dünya ticaretinin kalbinin attığı bölgelere açılan bir kapı. Onun için İran'da olmayan birçok imkan Türkiye'de, Türkiye'de olmayan birçok olanak da İran'da vardır. Bizler imkan ve fırsatları kullanarak; iki ülke arasındaki ticareti, ihracatı, ortak yatırımları arttırmak, üçüncü ülkelerde de ortak işbirliği yapabilecek alanları araştırmalıyız."
Zeybekci, bu kapsamda gümrük, standardizasyon, bankacılık, ulaştırma gibi alanlarda ortak çalışma komisyonları oluşturduklarını dile getirdi. Her 3 ayda bir görüşeceklerini ve iki ülke ticaretinin önündeki engellerin kaldırılmasında çok hızlı mesafe katedeceklerini vurgulayan Zeybekci, "Önümüzdeki yıl şubat ayında Türkiye, İran'da Türk İhraç Ürünleri Fuarı'na imza atacak. Onlar da Türkiye'de İran İhraç Ürünleri Fuarı düzenleyecek. Türkiye İhracatçılar Meclisi de İran'a önümüzdeki yıl ticaret heyetiyle incelemelerde bulunmak üzere etkinlikler düzenleyecek. İran'dan iş dünyası temsilcileri Türkiye'yi ziyaret ederek iş adamlarıyla bir araya gelecek" ifadelerini kullandı.

-"Yabancılar İran'da mülk edinebilecek"
İran Sanayi, Madenler ve Ticaret Bakanı Nematzade de geçen yıl İran'da, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani liderliğinde hükümetin kurulmasından sonra Türkiye ve diğer ülkelerle işbirliği yapmaya çalıştıklarını söyledi.

İki ülke arasındaki ticaretin İran'a uygulanan ambargo nedeniyle son yıllarda düştüğünü kaydeden Nematzade, "İki ülke arasındaki ticaret hacmi bu çalıştaylarımızdan sonra Allah'ın izniyle sorunlar giderilerek arzu edilen seviyeye ulaşacak. Geçmişte yabancı yatırımcılar İran'da mülk edinemezdi fakat bugün ki hükümet bir tasarı hazırlayıp meclise sundu ve bu yasalaşırsa bunun önü açılacak" diye konuştu.

Kaynak: AA