'İş Bankası-chp İlişkisi Sonlandırılsın' Eylemi

Finansal Tetikçilikle Mücadele Platformu ile Adalet Platformu üyesi bir grup, "Türkiye İş Bankası'nın CHP ile ilişkisinin kesilmesi, partinin bankadaki hisselerinin Diyanet İşleri Başkanlığına devredilmesi, banka kurulurken sermayeleri devredilen diğer bankaların varislerinin haklarının ödenmesi" amacıyla eylem yaptı.

Bankanın Levent'teki genel müdürlük binası önünde toplanan grup, "CHP, İş Bankası'ndan elini çeksin. 90 yıldır gasbedilen haklarımızı istiyoruz. CHP hisseleri Diyanet'in olsun" yazılı pankart açtı.
Grup adına açıklama yapan Adalet Platformu Başkanı gazeteci-yazar Adem Çevik, bankanın kuruluşunun 90| yıldönümü olan bugün eylemi yaptıklarını hatırlattı.
Bankanın bazı kurucu ortaklarının haklarının gasbedildiğini ve bu kişilerin 90 yıldır haklarını alamadıklarını savunan Çevik, İş Bankası'nın 1927'de Osmanlı İtibari Milli Bankası ile birleştiğini, İş Bankası'nda kullanılan sermayenin tamamı olan 1 milyon liranın Hindistan'dan Hilafet Fonu'ndan geldiğini aktardı.
Çevik, hilafetin yıkılmaması ve Milli Mücadele'ye destek için Hindistan'dan gelen paralarla İş Bankası'nın faizcilik yapmasının hem Türkiye hem de dünyadaki Müslümanlara hakaret olduğunu kaydederek, "CHP'nin İş Bankası'ndaki hisseleri alınmalı ve Diyanet İşleri Başkanlığına devredilmeli. İş Bankası ile CHP ilişkisi sonlandırılmalı. CHP, yönetimden de elini çekmeli. Partinin İş Bankası'ndaki payı yüzde 28. Bu hisseleri CHP yönetiyor" dedi.

CHP'nin 5-6 Eylül'de gerçekleştireceği 18. Olağanüstü Kurultay'da partinin de bu ilişkiyi sonlandırabileceğini ifade eden Çevik, bu durumun Siyasi Partiler Kanunu'na da aykırı olduğunu, partilerin bakkal bile açamayacağını kaydetti.

Çevik, ayrıca Türkiye İş Bankası ile birleşen Osmanlı İtibari Milli Bankası hissedarlarına 90 senedir verilmeyen hakları iade edilmesini istediklerini de ifade etti.

- "Şu anda 6 ilçede dava açıldı"
Gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak da bu konunun bir an önce Devlet Denetleme Kurumunca incelemeye alınması ve CHP'nin İş Bankası ile ilişiğinin kesilmesi gerektiğini belirterek, İş Bankası'nın ana sermayesinin Hilafet Fonu'ndan aktarıldığının ve şahıslara temlik edildiğinin herkesçe bilindiğini söyledi.

"Riba haramdır" diyen bir inanca mensup insanların dini vergilerinin faiz ilişkisi içerisindeki bir bankanın sermayesi yapıldığını ve bankanın kendini "laikçi" diye tanımlayan partinin yönetimine terk edildiğini dile getiren Dilipak, partinin de bu konuyu müzakere edilmesi gerektiğini bildirdi.
Dilipak, şöyle konuştu:
"20'den fazla banka o dönemde İş Bankası'na devredilmiş. O bankalarda Osmanlı hazinesinden aktarılan paralar, çekler, hisseler, şahsi hisseler var. Herkesin gerçek hakkı neyse verilmeli. Şu anda 6 ilde açılan davalar var. Ellerindeki belgelerle mahkemelere başvuran hissedarlar oyalanıyor. Bu iş bir rejim meselesi haline getiriliyor. Bu işten İş Bankası, CHP, Türkiye zarar görüyor. Bir an önce çözüm bulunmalı ve İş Bankası yenilenerek yoluna devam etmeli. siyasi partiler açısından da bir partinin banka yöneticisi olarak kabul edilmemez durumdur. İmtiyazlı, ayrıcalıklı durumdur."
Kaynak: AA