Gökyüzünde Görsel Şölene Davet

Halk arasında 'yıldız kayması' olarak bilinen göktaşı yağmurunun en yoğun olanlarından Perseid Meteor Yağmurları, 12-13 Ağustos tarihlerinde maksimum seviyeye ulaşacak.

Google’ın ‘doodle’ yaparak dikkat çektiği olay, Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi’nde düzenlenecek etkinlikte çıplak gözle canlı izlenebilecek.
‘Kayan yıldızlar’ olarak bilinen göktaşları (meteorlar), gökbilimin en çok ilgi çeken konularından biri olmaya devam ediyor. Atmosfere çok büyük hızlarla çarpan parçacıkların yanmasıyla meydana gelen göktaşı (meteor) yağmurları, özel zamanlarda izlenmesi çok keyifli ve yaşamımız için tehdit oluşturmayan görsel şölenler olarak tanımlanıyor. Bu olaylardan biri de Perseid göktaşı yağmurları. Perseid, Swift-Tuttle kuyrukluyıldızı tarafından bırakılan kalıntıların içinden Dünyamızın geçmesi sonucu oluşuyor.

İKİ GÜN MAKSİMUM SEVİYE
Popülerliğini hiçbir zaman kaybetmeyen söz konusu meteor yağmurları bu kez Google’ın da dikkatini çekti. Google, yaptığı doodle ile Perseid göktaşı yağmuruna işaret etti. Uygun koşullarda, saatte 80’e varan sayılarda gözlenmesi beklenen söz konusu göktaşı yağmurları, 12-13 Ağustos tarihlerinde ise maksimum seviyeye ulaşacak.

ANKARA ÜNİVERSİTESİ EV SAHİPLİĞİNDE
Bu görsel şölen, 12 Ağustos akşamı Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi tarafından “Perseid Göktaşı Yağmurları” başlığında halka açık düzenlenecek özel etkinlikle takip edilecek. Vatandaşlar, küçük çakıl taşları büyüklüğündeki göktaşlarının atmosferimize girip yandıklarında bıraktıkları izleri heyecanla görme şansı yakalayacak. Etkinlikte katılımcılar, bu görsel şöleni çıplak gözle izleme fırsatı bulmanın yanı sıra uzman astronomlardan da bu merak uyandıran alana yönelik bilgi alacaklar.

Katılımcıların ayrıca güneş sistemi üyelerinden Ay, Mars, Satürn ve derin uzay cisimlerini rasathanedeki teleskoplarla izleyebilecekleri etkinlik Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi’nde saat 20.00’de başlayacak.

KORKMAYIN HESAPLAR YAPILDI
Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi, konuyla ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Atmosferimiz ve yaşamımız için potansiyel bir tehdit olarak değerlendirilebilecek göktaşlarından, özellikle bir asteroid (küçük gezegen) veya bir kuyrukluyıldız ile ilişkili olanların yörüngeleri, büyüklükleri ve atmosferimize giriş hızları çok iyi hesaplanmıştır. Dünyamız, kendi yörüngesi üzerinde, bir kuyrukluyıldız veya bir asteroidin kalıntısı olan bu göktaşlarının bulunduğu bölgeden her yıl geçmektedir. Bu nedenle her yıl aynı zamanlarda bir kuyrukluyıldız veya küçük gezegen kalıntısından kaynaklanan bir göktaşı yağmuru izleriz. Dünyamız, yörüngesinin kalıntı olan bir bölgesinden her geçişinde, buradaki kalıntı daha da azalır ve büyük göktaşlarının sayısı iyice düşer. 12 Ağustos’ta atmosfere büyük bir göktaşının çarpması beklenmemektedir.”
Kaynak: İHA