Türk Askerinin Görevinin Bir Yıl Daha Uzatılması

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK), 5 Eylül'den itibaren Lübnan'daki Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL) bünyesindeki görev süresinin bir yıl daha uzatılması konusunda hükümete yetki verilmesine dair karar, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Resmi Gazete'de yer alan kararda, Türkiye'nin, Lübnan'da konuşlu UNIFIL'e silahlı kuvvetleri unsurlarıyla katkı sağladığı belirtildi. Türkiye'nin UNIFIL'e yaptığı katkılarla barışı koruma harekatının etkin biçimde icrasında önemli bir işlev üstlendiği ifade edildi.
Bu çerçevede Türkiye'nin gerek BM sistemi içinde, gerek bölgesel ve küresel ölçekte, gerekse kapsamlı sivil-asker iş birliği faaliyetleri vasıtasıyla Lübnan toplumunun her kesimi nezdinde görünürlüğünün artmasına, ayrıca barış ve istikrarın korunmasına yönelik politikasının sürdürülmesine önemli katkıda bulunduğu kaydedildi.

-TSK'nın görevi 1 yıl uzatıldı
UNIFIL'in Türkiye'nin askeri kuvvet katkısında bulunduğu tek BM Barış Gücü operasyonu olması ve halihazırda BM Güvenlik Konseyi adaylığının söz konusu bulunması dikkate alınarak, UNIFIL Deniz Görev Gücüne katkının sürdürülmesinin önem arz ettiği değerlendirilen kararda, şunlar kaydedildi:
"UNIFIL'in görev süresi 31.8.2014 tarihinde sona erecek olup, görev süresinin bu tarihten sonraki dönem için yenilenmesi yönünde BM Güvenlik Konseyi tarafından ağustos ayı içinde bir kararın kabul edilmesi beklenmektedir.
Bu hususlar ışığında ve Lübnan'la ikili ilişkilerimiz ile bölgedeki güvenlik koşulları da göz önünde tutularak, BM Güvenlik Konseyinin, UNIFIL'in görev süresinin uzatılması yönünde karar alması durumunda; hudut, şümul ve miktarı hükümetçe belirlenecek TSK unsurlarının, 1701 (2006) sayılı BM Güvenlik Konseyi Kararı ve 880 sayılı TBMM Kararıyla tespit edilen ilkeler kapsamında 5.9.2014 tarihinden itibaren bir yıl daha UNIFIL Deniz Görev Gücüne iştirak etmesi ve bununla ilgili gerekli düzenlemelerin hükümet tarafından yapılması için Anayasa'nın 92. maddesi uyarınca izin verilmesi, Genel Kurulun 2.7.2014 tarihli 111. birleşiminde kabul edilmiştir."
Kaynak: AA